25 rujna

NLP trening – put do trenera

Koje je NLP treninge potrebno savladati da postanete NLP trener? Kristina je prošla taj put – pročitajte njeno osobno iskustvo.


Iz osobnog iskustva mogu reći da sam u NLP ušla posve slučajno. Moj dugoročni cilj u životu bio je (i još uvijek jest) postati psihoterapeut, a kako je za izvjesnu edukaciju potrebna poprilična količina novaca i vremena, tako mi je „ulaznica“ za praktičarski trening NLP-a bio svojevrsna supstitucija.

Početak…

Dakle, za prvi stupanj NLP-a (praktičarski trening) dovoljno je imati volje, otvorenosti i radoznalosti ali i nešto vremena i novaca. U odnosu na omjer uloženog i dobivenog, rekla bih da je računica prilično dobra. Edukacija za praktičara NLP-a u većini slučajeva traje do godinu dana, odvija se otprilike jednom mjesečno (vikendom), a cijene se kreću okvirno oko 1.000,00 kn mjesečno.

S obzirom da se po završenoj edukaciji dobiva međunarodno priznat certifikat te da se na treningu svlada zaista impresivan niz tehnika koje omogućuju brojna poboljšanja u privatnom životu ali i veliku iskoristivost u profesionalnom, sve skupa bih rekla da se radi o dobroj investiciji.

… sredina…

Skeptiku u meni se taj prvi stupanj toliko svidio da je pomislio – pa dobro, nije valjda ovo kraj? Čak sam na trenutak i zaboravila ideju o psihoterapiji. Počela sam na NLP gledati kao na koristan alat koji nije samo supstitucija za psihoterapiju već joj može stajati gotovo uz bok. Gotovo. Bez lažnog entuzijazma mogla bih reći da je drugi stupanj NLP-a (majstorski trening) jedan drugi nivo u odnosu na praktičarski. Po gradivu koje se obrađuje ali i po vježbama koje se na treningu provode čovjek osjeća kako je na osobnom nivou integrirao niz korisnih promjena. A one sa svakim modulom sve više napreduju.

Meni posebno prirasle tematike s majstorskog treninga su prezentacijske vještine. Te vještine suprotno nazivu ne koristimo samo tijekom velikih prezentacija, već u svakodnevnom životu s raznim ljudima. Druga tema koja me fascinirala su metaprogrami koji su mi uvelike pomogli da shvatim vlastite postupke, postupke drugih ljudi i nađem ravnotežu. Korist od majstorskog treninga može se osjetiti već od prvog modula. Ne smatram da instant mijenja život, ali ga sigurno uvelike olakšava. Kao osoba koja je introvert i koja je imala velikih problema pri izloženosti pred skupinom ljudi, a koja danas doslovno živi od istoga rekla bih da sam živi primjer kako trening može utjecati na nas. 🙂

Majstorski trening je nešto kraći od praktičarskog treninga. Cijene su gotovo iste kao i kod praktičarskog (dakle cijena je s obzirom na broj modula viša), no kako se radi o višem stupnju tako raste i cijena. Ako pomno planirate (Sjećate se spomenutih metaprograma? Ja sam procedura pa volim planirati, ali vi ne morate 🙂 ), budžet bi mogao preživjeti i ovaj stupanj.

… i kraj puta.

Na trećem stupnju NLP-a (trenerskom treningu), vaš budžet bi mogao doživjeti kolaps. Kao pravi kritičar krenula sam od onog najgoreg djela (budžeta), no to je ujedno jedini dio koji mogu iskritizirati. Na trenerskom treningu se brusite, brusite i brusite. I opet brusite. Moje iskustvo treninga bilo je u SAD-u. Nakon tri tjedna uzastopnog brušenja i polaganja ispita osjećala sam se kao da više ne postoji ništa što ne mogu. Ne u onom umišljenom i bahatom smislu, već u smislu da se svakoj prepreci da doskočiti. Taj trening je za mene bio jedno ogromno iskustvo koje bih poželjela čak i da se u životu nikada nisam bavila NLP-om.

No, ukoliko ste došli do trenerskog treninga i toliko se „navukli“ na NLP, mala je vjerojatnost da se njime nikada nećete baviti.

Ako ne planirate držati praktičarske i majstorske treninge dugima, tada vam ovaj trening osim osobne dobiti neće puno koristiti. Ako pak planirate držati vlastite treninge NLP-a (praktičarski i majstorski stupanj), onda vam je ovaj stupanj neophodan, a i uloženi novci vam se vrate već s prvom grupom upisanom na trening.

Iako bih voljela da što više mojih polaznika upisuje sve stupnjeve NLP-a, svjesna sam da to iz mene progovara samo jedan mali sanjar. Mnogima je za rad i život dovoljan samo prvi stupanj; dio njih ostvari veliku dobit s drugim stupnjem; i tek manji broj osjeća potrebu za brušenjem i poliranjem svega naučenog. I sve tri odluke su ok. A u konačnici, odluke uvijek možemo i mijenjati kada shvatimo da je došlo vrijeme za nešto drugo. Zar ne? 🙂


Kristina Bačkonja

Kristina Bačkonja je NLP trenerica centra Budi svoj i voditeljica programa "Roditelj za 21. stoljeće".


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Moglo bi Vas zanimati

Registrirajte se!

Registracijom dobivate pristup našim besplatnim online tečajevima.