11 listopada

Sedmi vikend ONLINE NLP praktičarskog treninga: Trauma

7. modul praktičarskog treninga NLP-a bio je nešto drugačiji nego prijašnji. Naime, tijekom prethodnih modula tehnike koje smo radili bavile su se više posljedicama ili simptomima određenih situacija. Na ovom modulu dotakli smo se uzroka. 

Brojne tehnike u NLP-u fokusiraju se na cilj u trenutnoj situaciji i rješenje problema, a ne na analizu uzroka koji je doveo do tog problema. Da bi uspjeli ostvariti cilj u određenoj situaciji važno je da imamo resurse za to. Primjerice, ako imate javni nastup i izraženu anksioznost koja vas paralizira, NLP nudi niz tehnika koje će tu anksioznost ublažiti kako bi vaša izvedba bila dobra. Možete se sidriti, koristiti tehniku submodaliteta gdje će vaša publika odijela zamijeniti kupaćim kostimima i šeširima itd.

Sve te tehnike pomoći će vam da se vaše stanje stabilizira i da reagirate kako bi željeli. Ako ste u konfliktu s jednom te istom osobom, NLP također nudi „recept“ u obliku tehnike za konflikte. Tu postoje točno određeni koraci koje je važno slijediti da situacija ne eskalira, a pretpostavke NLP-a da je „Svako ponašanje motivirano pozitivnom namjerom“ te da „Mapa nije teritorij – tuđe mape treba poštivati“ svakako mogu pridonijeti da vaše reakcije na dotičnu osobu budu smirenije.

Dječji doživljaj traume

No, na ovom modulu bavili smo se uzrokom naših/tuđih ponašanja. Jedan od razloga zašto u pojedinim situacijama reagiramo tako kako reagiramo mogu biti traumatska iskustva koja smo prošli u djetinjstvu. Iako je vaša prva asocijacija na traumu vjerojatno nešto što je izuzetno teško i bolno, te svima jasno i vidljivo da se radi o traumi, to ne mora biti tako. Dok je za pojedine situacije nedvosmisleno jasno da se radi o traumi kao što su primjerice smrt bliske osobe, elementarne nepogode koje su dovele u pitanje ljudske živote, nasilje i slično, postoje i one traume koje nisu toliko očite. O čemu se točno radi?

Mi danas kao odrasli ljudi imamo sposobnost racionalizacije i puno stvari koje nam se u životu događaju možemo ublažiti i neutralizirati upravo kroz davanje vlastitog objašnjenja. Primjerice, ako se kolegica na poslu „istrese“ na vas i prilično je neugodna i nasilna u komunikaciji, vi si tu situaciju možete objasniti na način da joj se nakupilo, da je pod stresom, umorna i u brizi jer joj je dijete bolesno i slično. No, kao djeca mi tu sposobnost nemamo. Kada roditelj ili roditeljska figura na nas viče, nama to može djelovati strašno. Dijete tu situaciju neće protumačiti tako da si kaže da je npr. mama imala težak dan na poslu i da zapravo nije tako mislila. Dijete u toj situaciji može osjećati tugu, očaj, odbačenost.

Posljedice u odrasloj dobi

I sada zamislite tu odraslu osobu kako jednog dana dolazi na novi posao. Dolazi na radno mjesto za koje je možda jedna djelatnica koja radi u toj firmi dugi niz godina očekivala da će biti njezino. Ta osoba ulazi u novi ured a kolegica je već u startu neprijateljski nastrojena. Komunicira samo koliko je nužno i pomalo otresito. Osoba izlazi iz ureda i ide kroz tvrtku tražeći aparat za kavu u nadi da će sresti bar jedno prijateljsko lice. No to se ne događa jer su svi u svojim poslovima i ni ne primjećuju je. Dolazi do aparata za kavu, ubacuje novčić no nešto se zablokira. Kolega koji stoji iza nje otpuhuje – žuri mu se. Osoba se opet osjeća kao onda kada je imala 5 godina – osjeća sav onaj očaj i odbačenost kao kada je mama vikala na nju.

U kontekstu NLP-a, radi se o traumatskom iskustvu koje je osoba proživjela u djetinjstvu. Tada nije imala kapacitete da se nosi s tom situacijom. To iskustvo se u današnjim situacijama može odražavati na način koji je opisan u primjeru; može se odražavati kroz napade panike prije javnog nastupa; može se odražavati kroz kompletnu blokadu kada je netko verbalno nasilan prema njoj… Uvijek postoji razlog zašto u nekoj situaciji reagiramo tako kako reagiramo.

NLP i trauma

Tehnika kojom smo se bavili na ovom modulu vezana je upravo uz ta traumatska iskustva iz djetinjstva. U toj tehnici odrasla osoba sa svim kapacitetima i znanjima koje ima danas metaforički odlazi u tu traumatičnu scenu koja se odigrala u djetinjstvu i pomaže tom djetetu koje onda nije imalo resurse. Daje tom djetetu sve što mu je tada trebalo, objašnjava mu što se događa, pruža mu zaštitu i ljubav. I s tim novim iskustvom na neki način zacjeljuje ranu. Ožiljak će i dalje biti tamo, no on manje boli nego friška rana.

I to je poanta tehnike – osvještavamo uzrok svojih reakcija te činimo sve što je potrebno da rana tog djeteta zacijeli. A kada rana djeteta zacijeli, tada i ta odrasla osoba dobiva priliku da u novim situacijama reagira drugačije.

I u konačnici, zaključila bi da nije važno koliko puta ćemo u životu pasti već kako ćemo se nositi s tim padom. Možemo ustati, iscijeliti ranu i nastaviti dalje ili možemo ostati na podu. NLP nam nudi sve što nam je potrebno da iscijelimo ranu i nastavimo dalje. To nije uvijek brz ni lak proces, no najvažnije je da je moguć.


Kristina Bačkonja

Kristina Bačkonja je NLP trenerica centra Budi svoj i voditeljica programa "Roditelj za 21. stoljeće".


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Moglo bi Vas zanimati

Registrirajte se!

Registracijom dobivate pristup našim besplatnim online tečajevima.