4 veljače

Početak ONLINE NLP praktičarskog treninga

Prošli vikend krenuo je naš prvi modul neurolingvističkog programiranja. Ovaj put cijeli u online obliku. I dok se mnogi danas teško nose s promjenama koje je donijela pandemija, mi smo odlučili malo izmijeniti naš pogled na svijet kad već ne možemo mijenjati svijet 😊 Kako smo to učinili? Pa eto… na prvom smo modulu puno pričali o dva važna NLP koncepta – različitim mapama i fleksibilnosti.

Mape

NLP mapa

Mape su naš pogled na svijet. Svaka je mapa potpuno unikatna i karakteristična samo za tu osobu. Od nas ukupno 12 na ONLINE NLP praktičarskom treningu svatko ima svoja specifična iskustva, svoje vrijednosti i uvjerenja, svoj temperament i osobine ličnosti. I iako možemo u nekim pogledima biti slični i kompatibilni, u nekim drugima se možemo potpuno razlikovati. Razlike su ok i da ih nema nikada svoje iskustvo ne bi obogatili i ne bi imali opciju malo raširiti svoj pogled na svijet.

No, da se vratimo na mijenjanje našeg pogleda na svijet. Kada je prije godinu dana krenula pandemija, velik broj nas je doslovno preko noći morao promijeniti svoj ustaljeni način funkcioniranja. Od toga da je u jednom periodu bila ograničena sloboda kretanja, životni prostor je postao ujedno i radni prostor, odlazak u dućan je postao misija itd. Mjere su se mijenjale, bilo je puno neizvjesnih situacija kako za odrasle tako i za djecu a u cijeloj priči ostala je jedna konstanta: a to smo mi sami i naša prilagodba situaciji.

Fleksibilnost

Osobno nisam tip koji žudi za promjenama. Volim rutinu, volim procedure, volim predvidivost. Pandemija je meni donijela izlazak iz zone komfora i podsjetila me na samu bazu nlp-a: fleksibilnost. Fleksibilnost u smislu kada se nalazimo u situaciji u kojoj ne možemo ništa promijeniti, jedino što možemo mijenjati je naš pogled na tu situaciju i fokusiranje na ono što iz te situacije možemo izvući. Primjerice, ako se rad prebacio online i to nije nešto čime je vaša mapa oduševljena (a promjena na rad uživo trenutno nije moguća), tada imate dvije opcije: jedna je da se ljutite i svaki dan proklinjete pandemiju i cijelu 2020. (a sada već i 2021.) godinu, a druga je da svoj fokus prebacite na benefite online rada. Ne pada vam ništa na pamet? Mislite malo jače 😊

Moj budžet namijenjen novoj odjeći i obući je doživio procvat: već godinu dana nisam imala potrebe investirati u istu. Zbog toga je profitirala moja kćer: u njezinoj sobi ima već toliko igračaka da jedva vrata zatvaramo. Da sad ne bi mislili da su igračke bile potpuno nepotrebne, i one su zahvaljujući pandemiji i vremenu koje smo proveli u kući dobile smisao: svaki dan smo kao obitelj igrali novu društvenu igru. Ne sjećam se kada sam se u životu ovoliku naigrala kao sada. Nadalje, vrijeme koje bi prije trošila na odlazak do posla i s posla, sada je postalo dodatno vrijeme u danu. Do posla stižem jednim klikom, gotovo kao teleportacija. Uhvatio vas je umor nakon ručka? Nema frke – smijete na 10 minuta zaklopiti oči i malo odrijemati – doma je to prihvatljivo. U uredu bi ispali malo čudni.
Da je sve bajno i sjajno, nije. No poanta naše fleksibilnosti i promjene pogleda na situaciju nije u tome da sami sebe zavaravamo već u tome da iskoristimo benefite situacije u kojoj se nalazimo a koju ne možemo promijeniti. Svijet oko sebe nismo uvijek u mogućnosti mijenjati, ali svoju mapu zahvaljujući fleksibilnosti jesmo.

Kada ti život da limune, vidi što ćeš s njima, nemoj se ljutiti što je susjed dobio bombonijeru. Iz moje mape dobra je ideja napraviti limunadu i pozvati prijatelje. Pa makar i na Microsoft Teams ili Zoom. 😊


Kristina Bačkonja

Kristina Bačkonja je NLP trenerica centra Budi svoj i voditeljica programa "Roditelj za 21. stoljeće".


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Moglo bi Vas zanimati

Registrirajte se!

Registracijom dobivate pristup našim besplatnim online tečajevima.