13 rujna

Šesti vikend ONLINE NLP praktičarskog treninga: Sidrenje

Nakon duže ljetne stanke uslijedio je i 6. modul neurolingvističkog programiranja. Kako je još uvijek bio kolovoz, većina nas je u mislima ostala negdje na plaži. Svatko pred svojim ekranom, sudjelujući na svoj način predavanju povremeno bi odlutao među cvrčke, šum valova, miris borove šume i mora… I iako to na prvu zvuči kao nešto što možda nije poželjno dok se uči novo gradivo, upravo to je bio dobar “setup” za učenje sidrenja. Sidrenje je tema koja se protezala kroz cijeli modul ali i teme za koju bih osobno rekla da je jedna od značajnijih u neurolingvističkom programiranju. O čemu se zapravo radi? 

Što je sidrenje?

Sigurno vam se nekada dogodilo da ste npr. loše spavali. Probudili ste se umorni i iscrpljeni, a čekao vas je važan dan na poslu gdje je bilo bitno da dođe do izražaja vaša energičnost i entuzijazam. Ako niste uspjeli odspavati prije same situacije na poslu, a ni tri kave vam nisu pomogle da skupite bar 1% energičnosti, onda jedine nade možete položiti u sidrenje.

Sidrenje možete zamisliti kao jednu legalnu i lako primjenjivu supstancu koju možete aktivirati u trenutku kada vam zatreba kako bi ušli u točno određeno stanje. Dakle, ako trebate biti energični, a trenutno je vaša energija na razini 100-godišnjeg puža, vi se u mislima možete prebaciti u situaciju energičnosti koja će se potom odraziti i na situaciju u sada i ovdje. Ako ste primjerice bili izuzetno energični kada ste kretali na more, preplavljivao vas je entuzijazam i nije bilo ničega što bi vas moglo izbaciti iz takta, tada taj osjećaj samo trebate dovesti sa sobom na posao.

Da bi u sebi uspjeli izazvati taj osjećaj, prvo se trebate asocirati u osjećaj energičnost i entuzijazma kod polaska na more. Morate ponovno proživjeti tu situaciju kao da ste tamo, čuti sve što ste tada čuli, vidjeti što ste vidjeli, osjetiti što ste osjetili. Pri tome se može dogoditi da je možda u pozadini svirala neka pjesma koja vam se baš usjekla. E, to može biti vaše sidro da se automatski vratite u osjećaj entuzijazma! U mislima samo pojačate svoju pjesmu, svoj osjećaj iz te situacije i iskoristite ga na poslu. Mislite da nije moguće? Pa, Pavlov je još davno dokazao da je moguće. A on je ipak dobio Nobelovu nagradu 😊 

Pavlovljev refleks

Naime, sidrenje zapravo počiva na klasičnom uvjetovanju koje je prvi uveo ruski fiziolog Ivan Petrovič Pavlov. Iako se Pavlov kao fiziolog prvenstveno bavio izlučivanjem želučane sekrecije, njegovo istraživanje otkrilo je i neke druge važne činjenice. Jedna od njih je da postoje dvije vrste reakcija ili refleksa: jedna je bezuvjetna a druga uvjetna. Drugim riječima, na podražaj hrane pas slini. To se događa uvijek i nije potreban nikakav dodatni podražaj da bi pas slinio. Ovo je bezuvjetni refleks. No, ako hranu na koju pas uvijek slini uparimo s nekim drugim podražajem (npr. zvoncem koje se čuje uvijek kada dolazi hrana), tada uz dovoljan broj ponavljanja pas slini već i na samo zvonce.

Slično je i sa sidrenjem. U nekim situacijama mi ćemo osjećati entuzijazam – neće nam ništa biti potrebno da se on javi. No, u nekoj drugoj situaciji entuzijazma nema ali ako dovoljno puta „ponovimo“ osjećaj iz prethodne situacije uz sidro (npr. pjesma) tada ga možemo izazvati i u situaciji u kojoj nam je taj osjećaj potreban (npr. na poslu). Pas čuvši zvonce (sidro) može početi sliniti, a čovjek zahvaljujući sidru (pjesma) može osjetiti entuzijazam. I dovesti ga u trenutak u kojem mu treba. Na posao, na roditeljski sastanak, izlazak s prijateljima… 

Usidrene emocije

Ako ste još uvijek skeptični i ova teorija vam zvuči nategnuto, za kraj ću vam još dati nekoliko primjera gdje se sidrenje dogodilo spontano:

Miris parfema voljene osobe. Kada osjetite taj parfem automatski osjetite nježnost.

Slika vašeg djeteta. Kada vidite svoje dijete automatski ste razdragani.

Kada nakon dugo vremena probate kolač koji je identičan onome koji je radila vaša baka. Osjećate da ste ganuti, automatski se vraćate u djetinjstvo.

Pjesma koja je svirala na vašem prvom plesu. Osjećate mir, sreću…

U svim tim situacijama vama se nešto usidrilo tj. došlo je do određene reakcije. I iako je otada možda prošlo puno vremena, vaše sidro vam uvijek okine istu reakciju. Svrha sidrenja je da taj „podsjetnik“ na tu situaciju ponesete u okolnosti u kojima vam treba ta emocija. Kada ste nervozni, možda će vam pomoći slika djeteta… Ako vam nije dan, možda će vas izvući bakini kolači ili pjesma prvog plesa… Sidro neće riješiti uzrok problema niti će vam pomoći da nadoknadite nedostatak sna, no svakako će vam pomoći da u datoj situaciji reagirate drugačije.

A ni to nije za baciti, zar ne? 😊  


Kristina Bačkonja

Kristina Bačkonja je NLP trenerica centra Budi svoj i voditeljica programa "Roditelj za 21. stoljeće".


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Moglo bi Vas zanimati

Registrirajte se!

Registracijom dobivate pristup našim besplatnim online tečajevima.