6 rujna

Seksualnost i TA

Pripremajući se za pisanje ovog članka pregledala sam koje nam se sve „dating“ aplikacije nude i naišla na vrlo raznoliku ponudu: od onih vezanih za životna uvjerenja kao kršćanskih aplikacija i veganske aplikacije do onih vezanih za seksualne preferencije kao Threesome, BDSM, Gay, LGBTQ, Kink, Hookup, Transgender, Cougar ili jednostavno neutralnih aplikacija za upoznavanje…  Prava šarolikost ponude dobro pokazuje koliko smo i mi ljudi raznoliki u svojim potrebama i željama. Volimo trpati u kategorije, ali toliko smo različiti da bi tih kategorija moglo postojati na tisuće: po jedna na svakom stupnju od aseksualnosti do hiperseksualnosti, pa na kontinuumu od Hetero preko Bi do Homo, pa onda i razlike kako se razvijamo tijekom godina, što se u nama mijenja… Istraživanja pokazuju da ne postoji jednoznačno  „prosječno“, da ne postoji jednoznačno „normalno“. I u pravom duhu transakcijske analize umiruje i ohrabruje ono „Ja sam OK, ti si OK“ i sve naše razlike su ok (dok god ne ugrožavamo druge).

Transakcijska analiza pojavila se približno u isto vrijeme kao i seksualna revolucija, 1960ih, a sam osnivač TA, Eric Berne održao je niz predavanja o seksualnosti i napisao knjigu Seks u Ljubavi. Od tada su se brojni autori iz transakcijske analize bavili ovom temom, a zadnjih godina ona je sve češća u TA člancima.

Seksualnost je važan dio našeg života, ali često klijenti u psihoterapiji i njihovi terapeuti izbjegavaju seksualne teme. Ako već propitkujemo klijente o situaciji na poslu ili u obitelji, zašto ne bi propitkivali i o ovoj temi. Odgovor je zapravo jednostavan: sram nas je pričati o tome! U našem ego stanju Roditelj (bili mi liberalni ili konzervativni) brojni su čvrsti stavovi kakva bi seksualnost trebala biti, što je dopušteno, a što nije, brojne predrasude i pravila nalazimo ovdje. I ako odstupamo od toga, u našem ego stanju Dijete osjećamo se krivima, neadekvatnima, sramimo se. Ili iz Roditelja ne prihvaćamo druge, osuđujemo, okrivljavamo, a iz Djeteta ćemo možda reagirati strahom, gađenjem ili nevjericom. U našem ego stanu Dijete također je zapisan cijeli put razvoja seksualnosti: kako je okolina reagirala na neka naša dječja iskustva, koje zabrane i dozvole smo dobivali, koliko i kako se s nama ili u našim obiteljima razgovaralo o seksualnosti, jesmo li doživjeli kakve traume. Ali čak i ako imamo osjećaj da nema nikakvih problema kod nas na ovom planu, korisno je donijeti i tu temu u psihoterapiju i integrirati to kakvi smo.

Transakcijska analiza naziva se ugovorenom metodom. Potiče nas i u terapiji i u životu da komuniciramo, provjerimo da li smo dobro razumjeli i dogovaramo što točno želimo i što je realno moguće. Uzimanje pravila društva zdravo za gotovo često parovima donosi i puno frustracija. Ako parovi imaju dovoljno otvorenosti da komuniciraju o svojoj seksualnosti i stvaraju svoja vlastita pravila, povećat će se i njihova povezanost i zadovoljstvo. Kad s međusobnim uvažavanjem krenemo u razgovor o seksualnosti, početni osjećaj ranjive izloženosti promijenit će se u osjećaj da smo istinski prihvaćeni i bliski.

Za kraj iskreno hvala mojim klijentima koji su prihvatili razgovor sa mnom o seksualnosti, otvorili se i dopustili mi da učim od njih i prihvatim ono što donose: bili monogamni ili u otvorenim vezama, čuvali čistoću ili se upuštali u afere za jednu noć, bili biseksualni, heteroseksualni, homoseksualni, kinky ili vanilla, slični meni ili potpuno različiti!

Centar Budi svoj organizira ciklus radionica “Nije tabu tema” namijenjen psihoterapeutima i savjetnicima. Jedan od ciljeva, osim stjecanja novih znanja,  je normalizacija tema vezanih uz seksualnost. Na taj način umanjujemo neželjeni utjecaj sadržaja Roditelj i Dijete ego stanja i jačamo Odraslog.


Petra Goršić

Petra Goršić je certificirana psihoterapeutica (CTA) i supervizorica transakcijske analize te trenerica TA (PTSTA) s dugogodišnjim iskustvom u psihoterapiji.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Moglo bi Vas zanimati

Hrabrost za promjenu

Hrabrost za promjenu

Registrirajte se!

Registracijom dobivate pristup našim besplatnim online tečajevima.