“Prije braka imao sam šest teorija o odgoju djece.
Sad imam šestoro djece i nijednu teoriju.”

- Earl of Rochester -

Možda nemate šestoro djece no nekada ni s jednim više ne znamo što nam je činiti. U okolini roditelji često puta dobivaju savjete – što tražene, što ne tražene – a nerijetko je teško to more savjeta primjeniti na vlastito dijete. Nešto što je koristilo susjedu/prijatelju/svekrvi u odgoju njihovog djeteta, ne mora biti uopće primjenjivo na vaše. Dapače, može biti kontaproduktivno.

Danas je pritisak na roditelje velik. Na internetu se može pronaći puno informacija koje jednim djelom koriste a drugim štete.  Velik broj roditelja izražava sumnju u svoje roditeljske kompetencije. Velik dio roditelja misli da je djetetu zbog nečega izazvao traumu – jer je pročitao na internetu da je to moguće ako učini "xy".

S druge strane, djeca imaju svoje „mušice“. Pubertet je posebno stresno razdoblje kako za djecu tako i za roditelje. No period kada su roditelji prolazili svoj pubertet je bio znatno drugačiji od današnjeg. Djeci je danas ipak jednim djelom teže, a kada nije lako djeci nije ni roditeljima.

Na sreću, danas je briga o mentalnom zdravlju sve manje stigmatizirana i postaje normalno pričati o problemima koji muče većinu obitelji. Danas roditelji u svojim nedoumicama ne moraju biti sami već se mogu obratiti stručnjaku – stručnjaku koji zna da slične brige more većinu obitelji samo što oni međusobno jedni za druge ne znaju.

Savjetovalište za roditelje centra Budi svoj

Kristina Bačkonja

Kada niste sigurni postupate li ispravno; kada vam treba savjet i/ili podrška; kada vam samo treba potvrda da idete dobim smjerom ili jednostavno razgovor s nekim tko uz empatiju poput vaših prijatelja ima i određena znanja... Javite se stručnjaku. Jedan susret sa stručnjakom značit će vam više nego sati i sati provedeni na internetu dok tražite informaciju ili savjet. Dobit ćete smjer, potvrdu, olakšanje. Jer za ulogu roditelja vas nitko nije pripremao, niste imali probni rok niti edukaciju kada vam je zatrebalo, kada se vaše dijete upgrade-alo na višu razinu (a taman ste svladali prethodnu). Jer nekada teorija sama po sebi nije dovoljna. Nekada treba nova perspektiva – perspektiva stručnjaka – koja je u kombinaciji s roditeljevim poznavanjem vlastitog djeteta dobitna kombinacija. Stoga se ne libite zatražiti pomoć. Traženje podrške ja vaša snaga.

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog, savjetnik centra Budi svoj za roditelje

  • Cijena savjetovanja: 50,00 EUR (376,72 kn, tečaj 1 EUR = 7,534350 kn)
  • Trajanje: 50 minuta
  • Mogućnost savjetovanja preko skype-a