NLP u centru Budi svoj

Izaberite promjenu.

Što je neurolingvističko programiranje?

Neurolingvističko programiranje (NLP) je skup tehnika i koncepata kojima se postiže bolje razumijevanje međuljudske komunikacije. NLP su osmislili Richard Bandler i John Grinder tako što su proučavali način na koji vrhunski psihoterapeuti postižu poboljšanje stanja i izlječenje svojih klijenata. Izvodeći modeliranje i generalizaciju njihovih postupaka, Bandler i Grinder su strukturirali njihove tehnike i načela rada u konzistentan okvir za poboljšanje komunikacije i osvješćivanje vlastitih ograničenja.

NLP je nastao modeliranjem tehnika koje koriste psihoterapeuti u praktičnom radu s ciljem osobne promjene na područjima gdje nam je ona neophodna. Njegova primjena očituje se na dvije razine:

1. Unapređenje komunikacije s drugima

Iako bi većina nas rekla da zna dobro komunicirati i da nema nekih većih problema u komunikaciji, praksa je pokazala drugačije. Puno nesporazuma nastaje upravo iz neznanja da poruka nije prenesena na dobar način.

Neurolingvističko programiranje nas uči:

  • kako prenijeti poruku da ona bude jasna drugoj osobi (ne nama, jer mi znamo što želimo reći),
  • kako komunicirati s ljudima s kojima to nije lako jer su u otporu,
  • te kako ostvariti transparentnu komunikaciju u kojoj s vremenom neće doći do "pokvarenog telefona".

2. Upravljanje vlastitim stanjima u svrhu postizanja ciljeva

Tehnika koje omogućuju upravljanje vlastitim stanjima je u neurolingvističkom programiranju mnogo, time i benefita koje te NLP tehnike nose. Primjerice, zamislite da morate održati važnu prezentaciju pred određenom grupom ljudi. Osjećate se umorno, iscrpljeno, strah vas je i najradije bi javili da ste bolesni i da ne možete doći. No prezentacija je važna i povratka nema. NLP tehnike nam pomažu da brzo uđemo u stanje koje vam je u tom trenutku potrebno bez obzira na moguće prisutnu tremu i nesigurnost.

Slično ovom primjeru u NLP-u ćemo naći tehnike za upravljanje vlastitim stanjima u najrazličitijim situacijama: na razgovoru za posao, pri pregovaranju, u komunikaciji s partnerom, u javnom komuniciranju itd.

NLP treninzi

Danas se znanje o neurolingvističkom programiranju prenosi kroz dva temeljna treninga za koja se dobiva međunarodno priznati certifikat - praktičarski i majstorski trening. Centar budi svoj nudi oba ova treninga koje vode certificirani treneri neurolingvističkog programiranja. Osim što su certificirane, trenerice centra Budi svoj imaju i formalnu naobrazbu iz psihologije odnosno psihoterapije, što njihovim predavanjima daje dodatnu težinu i dubinu. NLP certifikat koji se izdaje u centru Budi svoj priznat je od INHNLP međunarodne asocijacije te vrijedi u EU, SAD i ostalim dijelovima svijeta kod INHNLP trenera.

Ovi se NLP treninzi održavaju u Zagrebu, u prostoru centra Budi svoj. Sve informacije o našim treninzima kao što su termini održavanja, sadržaj te cijena NLP treninga možete naći na poveznicama koje slijede:

NLP praktičarski trening
Kristina Bačkonja

Ciklus od devet radionica: Iskoristite NLP da promijenite sebe i svoj odnos prema životu.

NLP majstorski trening
Kristina Bačkonja

Ciklus od pet radionica: Usavršite svoje razumijevanje funkcioniranja ljudskog uma.

Osim ova dva standardna treninga, centar Budi svoj nudi miniNLP, besplatni online tečaj o odabranim osnovnim konceptima i tehnikama NLP-a. Svi koji žele pozvani su da upišu ovaj tečaj kako bi stekli bolji dojam što je ono što centar Budi svoj nudi u ovom području.

miniNLP - besplatni online NLP tečaj
Jelena Vrsaljko

Besplatni online tečaj: Steknite početni uvid u tehnike i koncepte NLP-a.

Opširnije o neurolingvističkom programiranju

Iza neurolingvističkog programiranja krije se cijeli niz alata i tehnika namijenjenih poboljšanju komunikacijskih vještina, ali i osobnom rastu i razvoju. Da krenemo prvo od značenja riječi u nazivu: „neuro“, „lingvističko“ i „programiranje“.

Izraz „neuro“ potječe od latinskog naziva za riječ „živac“, odnosno živčani sustav koji uključuje i mozak za koji znamo da je središte svih kognitivnim, osjetilnih i podsvjesnih procesa u nama. Prefiks „neuro“ označuje da su središnja tema NLP-a ti procesi. „Lingvističko“ potječe od latinske riječi za jezik. Jezičnim obrascima oblikuju nas od djetinjstva: kroz komunikaciju s nama okolina (a prije svega roditelji) modelira naše ponašanje, način razmišljanja, uvjerenja, pa i osjećaje (dozvole i zabrane što dijete/čovjek smije osjećati, a što ne). Na taj način nas „programiraju“ (evo i treće riječi) da budemo ono što jesmo danas.

Neurolingvističko programiranje nas uči da istim tim metodama danas možemo i mijenjati sebe i utjecati na komunikaciju s ljudima u okolini. Ukoliko nas postojeći obrasci ponašanja, sustav uvjerenja i osjećaji ne vode do željenog stanja, možemo ih „reprogramirati“ i postići ciljeve.

Neurolingvističko programiranje je, dakle, skup usmjerenih, učinkovitih i jednostavnih tehnika kojima se od sadašnjeg stanja s kojim nismo zadovoljni dovodimo do željenog stanja pod uvjetom da je ono realno i moguće. Te su tehnike inspirirane psihoterapijskim tehnikama, a NLP porijeklo ima u psihoterapijskim pravcima. 

Kako je nastao NLP?

Neurolingvističko programiranje (NLP) razvili su John Grinder i Richard Bandler  krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama.

Richard Bandler

Richard Bandler

Richard Bandler je kao student matematike na Sveučilištu u Kaliforniji istovremeno pohađao predavanja iz Gestalt terapije, njezina osnivača Fritza Perlsa, i to ga je područje jako privuklo. Zanimalo ga je zapravo na koji način vrhunski terapeuti u svom radu s klijentima postižu vrhunske rezultate.

Zajedno s Johnom Grinderom, proučavao je rad Fritza Perlsa, Virginije Satir, a kasnije i Miltona Ericksona. Cilj im je bio otkriti obrasce koje koriste ti psihoterapeuti te ih učiniti dostupnima i drugim ljudima.

Na osnovi toga nastao je jedan od prvih modela u NLP-u, koji nazivamo metamodelom. Metamodel definira točno određena pitanja čije postavljanje omogućava dobivanje točno određenih, željenih informacija, u čemu su Satirova i Perls bili izvrsni. Kasnije su ta pitanja sistematizirali i danas ih u NLP-u poznajemo kao metapitanja.

John Grinder

John Grinder

Radom Virginije Satir inspirirane su mnoge tehnike NLP-a: verbalno usklađivanje sustava predodžbi (reprezentacijskih sistema), preuokviravanje, pregovaranje između dijelova, Satir-kategorije koje se koriste u prezentacijskim vještinama.

Od Fritza Perlsa NLP je prihvatio i dalje razvio: osjetilna iskustva, prepoznavanje neverbalnih znakova, prepoznavanje nekongruencije (neusklađenosti verbalne i neverbalne komunikacije), rad s dijelovima i suprotnostima čovjekova bića, fokusiranje na kako.

Ericson je činio nešto sasvim drugačije od Perlsa i Satirove. On nije postavljao konkretna pitanja, već se služio sasvim neodređenim jezikom. Dopuštao je klijentima da shvate njegove riječi onako kako im najviše odgovara. Izazivao je i koristio stanje transa, koje klijentu omogućava da uči od svog nesvjesnog uma i na taj način otkriva svoje resurse i rješava probleme.

Na temelju proučavanja rada Miltona Eriksona nastali su Miltonovi jezični obrasci, koji pomažu kod usklađivanja i uspostave odnosa povjerenja i razumijevanja između dvoje ili više ljudi.

Modelirajući Perlsa, Satirovu i Ericksona i upotrebljavajući istražene obrasce u praksi, Bandler i Grinder su zaključili da svi mogu postizati vrhunske rezultate ako imaju dobar recept. Na temelju toga nastala je jedna od osnovnih pretpostavki NLP-a: Ljudi imaju sve potrebne resurse za uspjeh. Ako netko nešto može, svatko to može.

NLP i komunikacijske vještine

Iako većina nas nema većih poteškoća u komunikaciji s drugim ljudima, NLP nam osvještava da se zapravo jako slabo zaista razumijemo. Puno toga u komunikaciji iskrivljavamo, brišemo, podrazumijevamo. Mi u svojoj glavi točno znamo što smo mislili, no informacija koju smo izgovorili u glavi našeg sugovornika ipak može izgledati prilično drugačije. Baš kao u pokvarenom telefonu. Primjerice, kolega na poslu vam kaže da mu je nešto hitno. U vašoj glavi „hitno“ može znači da to mora napraviti istog momenta. U glavi vašeg kolege to može značiti možda do kraja tjedna. I uvjereni da ste se potpuno razumjeli, nastavljate dalje svatko sa svojim radom.

Ponekada nećete imati problema zato jer se niste sporazumjeli s drugom osobom. No, nekada hoćete. Ako se takve stvari u komunikaciji s drugima mogu izbjeći jednostavnim intervencijama, zašto to ne iskoristiti?

Četiri osnovna koncepta NLP-a

Početak tečaja NLP-a stoga uvijek kreće s bazičnim stvarima u međuljudskim odnosima a to su:

Komunikacijska petlja

Znanje o komunikacijskoj petlji omogućuje nam da kvalitetno komuniciramo s drugima.

Metapitanja

Uzmite za primjer da komunicirate s klijentom koji ima problema s perfekcionizmom i ne može se opustiti. Kada dođe doma umoran s posla on ne može sjesti i odmoriti već mora prvo izglancati kuću da bude čista. Jer kuća mora biti čista. Metapitanja su jednostavne lingvističke tehnike koje koriste psihoterapeuti kako bi dobili bitne informacije od klijenta a u isto vrijeme pomogli klijentu da sam sebi odgovori na pitanja i možda dođe do odgovora koji ga ponuka da promjeni ponašanje. Ako pitamo klijenta: Što točno za njega znači čista kuća? Tko uopće kaže da kuća mora biti čista? Što će se dogoditi ako ne počisti kuću? Što se neće dogoditi ako je počisti?… To su pitanja koja šire nečiji pogled na svijet a koja si sami ne postavljamo već automatski činimo ono što smatramo da moramo.

Uspostava odnosa s drugima

U bilo kojem radu s ljudima prvenstveno je važno uspostaviti odnos. Ostvaren odnos sa sugovornikom (ili sugovornicama) omogućuje nam da lakše dopremo do njih, da eventualno dobijemo informacije koje su bitne za daljnji rad, itd. Odnos se može uspostaviti na više razina – verbalnom i neverbalnom te može biti dublji i plići. Ovisno o tome u kojoj se situaciji radilo, znanja o uspostavi odnosa nam uvelike pomažu da znamo kako pristupiti različitim ljudima kako bi imali dobre temelje za dalje. Ako ste ikada mislili da je za neverbalnu uspostavu odnosa dovoljno kopirati posturu druge osobe, NLP će Vas naučiti da se to ipak ne radi tako. 🙂

Miltonovi jezični obrasci

Nekada je odnos s ljudima vrlo teško uspostaviti jer su u otporu. Miltonovi jezični obrasci su lingvistička tehnika koja ukazuje kako verbalnim putem utjecati na smanjenje tog otpora. Također je vrlo korisna kada u savjetodavnom radu vodimo i usmjeravamo klijenta koji zapravo sam mora doći do svog rješenja uz našu pomoć, no bez direktnog odgovora što da konkretno učini.

NLP tehnike

Nakon što se usvoji baza koja je načelno jednostavna ali snažna, slijede već spomenute tehnike koje omogućuju bolju kvalitetu života pojedinca. Te tehnike svatko može primjenjivati na sebi kako bi si pomogao u pojedinim situacijama, no od velike su važnosti stručnjacima struka koji rade s ljudima. Tehnike su vrlo konkretne, imaju jasnu strukturu koju je jednostavno pratiti no u isto vrijeme nude i određenu slobodu i kreativnost pojedinca da ih prilagodi svom stilu. Velik dio njih preuzet je iz psihoterapijskih škola kao što su gestalt i obiteljsko sistemska terapija, a neke su nastale na temelju praktičnog rada NLP trenera. Neovisno o tome na koji su način nastale, svima im je zajedničko da su se pokazale učinkovitima u otklanjanju poteškoća kod klijenata. Opisat ćemo neke od NLP tehnika.

Tehnika perceptivnih pozicija

Ova je tehnika nastala iz gestalta sa svrhom boljeg razumijevanja druge osobe (posebno u konfliktnim situacijama) no i za osviještavanje koliko smo uopće asertivni.

Postoje ljudi koji su uglavnom u „ja“ poziciji i teško im je razumjeti kako netko drugi na istu situaciju gleda potpuno drugačije. Ova tehnika omogućava im da se prebace na njihovo mjesto i vide kakav je pogled s te strane.

Također postoje ljudi koji konstantno misle na druge i u njihovom životu rijetko ima mjesta za njih same. Njima pak treba da uđu u „ja“ poziciju i da nauče zašto je nekada (i za druge) dobro da smo sami važni.

Tehnika vizualnog zgnječa

Tehnika vizualnog zgnječa učinkovita kod rješavanja dvojbi koje mogu pojedinca dovesti do zastoja. Primjerice, niste sigurni bi li kupili stan na kredit ili i dalje bili podstanar. I jedna i druga opcija imaju svoje prednosti i nedostatke i koliko ste ih god svjesni racionalno, nikako ne možete odlučiti. A nitko drugi ne može odlučiti umjesto vas. Zato je dobra tehnika vizualnog zgnječa jer ne važe racionalne razloge već se bavi nesvjesnim (koje je puno bogatije nego svjesno) i na simbolički način spaja dva sukobljena djela. U konačnici osoba kroz simbole dobiva odgovor što je za nju zapravo najbolje i kojem polu teži.

Sidrenje

Ovo je tehnika koja se bazira na klasičnom uvjetovanju iz psihologije a svrha joj je uvođenje sebe ili klijenta u resursivno stanje, što je posebno učinkovito u situacijama kada je osoba pod stresom a mora funkcionirati.

Sidrenje je također izuzetno korisno kada nam se u određenim situacijama (primjerice odlaskom kod zubara) uvijek okida isto neželjeno stanje. Ono nas uči kako takve situacije učiniti manje neugodnim.

Najbanalniji primjer sidrenja je omiljena pjesma – kada čujete „svoju“ pjesmu, uvijek vas oraspoloži i prizove ugodna sjećanja. To je ključ sidrenja – da sami sebe, ovisno o situaciji, uvedemo u raspoloženje koje nam u tom trenutku treba i da ublažimo ona raspoloženja koja nas automatski dovode u neugodno stanje.

Postoje i dublje tehnike poput tehnike vremenske linije koja se bavi uzrocima nečijih reakcija u sadašnjosti a čija je podloga u prošlosti. Budući da za navedenu tehniku nije bitno da osoba točno zna uzrok svog ponašanja, vrlo je učinkovita u situaciji kada su pojedina ograničenja nastala u periodu kojega se ne možemo sjetiti jer smo bili premali.

Zašto upisati NLP u centru Budi svoj?

NLP je nastao na temelju znanja i postulata nekoliko psihoterapijskih pravaca. To ga čini izuzetno dubokim u kontekstu rada na sebi. NLP u našem Centru vodi psihologinja koja je u edukaciji za psihoterapeuta i  tu činjenicu smatramo našom najvećom vrijednošću.

Osim bazične edukacije Kristina Bačkonja, NLP trenerica u centru Budi svoj, kontinuirano se educira u području psihologije te ima višegodišnje iskustvo u savjetodavnom radu, vođenju edukacija i radionica.

Osim trenerom, hvalimo se i našim prekrasnim prostorom, a ništa manje važan je ručak subotom koji je uključen u cijenu.

NLP u centru Budi svoj obojen je individualnim pristupom, odličnom atmosferom koja se temelji na filozofiji „Ja sam OK, Ti si OK“.

Pridružite nam se!

Zašto sam upisala NLP?

Priča Kristine Bačkonje, NLP trenerice u centru Budi svoj, o njenim prvim susretima s NLP-om.

Kristina Bačkonja

Da odmah kažem… ako očekujete da ću vam napisati kako sam shvatila da mi je potrebna promjena u životu, da sam dugo razmišljala što i kako i potom otkrila nešto što me je privuklo i promijenilo mi život iz temelja, moram vas razočarati. Ovo nije takav članak. Ovo je članak pisan iz pera jednog skeptika koji je u NLP-u završio sasvim slučajno. Skeptika koji vam neće „prodavati toplu vodu“ već će biti prilično iskren u svojim razmišljanjima. Ako volite iskrenost, slobodno nastavite čitati. Ako ne volite… ma dobro, pa tko ne voli iskrenost? ?

Dakle, kako sam završila u NLP-u? Kao što sam na početku spomenula, moj put nije krenuo vlastitom inicijativom već posve slučajno. Kako sam volontirala u jednoj udruzi, dobila sam priliku da za svoj rad dobijem edukaciju. Nisam dobila plaću, ali s obzirom na cijene edukacija i moju platežnu moć u tom trenutku, objeručke sam prihvatila plaću u obliku edukacije za praktičara neurolingvističkog programiranja. Naravno, skeptik kakav jesam nisam imala velika očekivanja, no voditeljica edukacije mi je bila jako simpatična a i u sklopu edukacije je nudila ručak subotom. Ako ništa drugo, bar sam znala da ću fino jesti i dobro se zabaviti jer je bila duhovita. I tako je sve počelo.

Prvi dojmovi

Polaznice NLP treninga

Na prvom modulu upoznala sam niz ljudi različitih profila. Najugodnije sam se ipak osjećala u društvu svojih psihologa, skeptika po prirodi kakva sam i sama. Jest da su nas se drugi malo bojali, no s vremenom su shvatili da zaista ne možemo čitati misli i da, vjerovali ili ne, i sami imamo probleme. Čak iste kao i svi drugi ljudi. I tu se barijera malo po malo počela spuštati.

Primijetila sam da s vikenda koje sam provela na edukaciji dolazim napunjenih baterija. Fizički sam bila umorna, no čini se da mi je godila atmosfera na treningu. Kako sam po prirodi introvert, trebalo je vremena da se opustim i otvorim, no rad u parovima i grupama je svakako doprinio tome. Kako smo radili na osobnim problemima, sve smo se više povezivali a pojedine tehnike su mi se zaista svidjele i gle čuda – funkcionirale! To je dio koji me najviše iznenadio jer sam bila uvjerena da neke stvari kod sebe ne mogu promijeniti, da ne ovise o meni itd. NLP mi je pomogao da osvijestim da jako velik dio ovisi o meni, no da je nekada lakše zagurati glavu u pijesak i pomiriti se sa sudbinom koja nas je snašla. Naravno da nisam mislila da i ja to radim. Pa ako je netko osviješten, onda sam to sigurno ja. I nije problem u meni već u drugim ljudima. No, čini se da nekada o sebi mislimo ipak malo drugačije u odnosu na realnost.

Promjena

Za vrijeme NLP treninga

Promjena se nekako nehotice ušuljala u moj život. Malo po malo sa svakim modulom uvlačila se polako ali sigurno a da to ni sama nisam primijetila. Činilo mi se da sam ista. No, „hladan tuš“ sam dobila kada mi je moja, inače prezaštitnički nastrojena mama, u jednom sukobu rekla kako sam se potpuno promijenila. Tada sam to shvatila kao uvredu, jer mami se promjena nije sviđala, no danas vidim da je ta uvreda zapravo bila kompliment. Mama je imala pravo. Zaista sam se promijenila. Odselila sam se od kuće, počela samostalan život, po prvi put u životu sa svojih 27 godina uključila perilicu rublja (i obje smo preživjele, a ni rublje se nije raspalo ili obojalo u neku drugu boju). Počela sam zarađivati, otputovala na drugi kraj svijeta sama, kupila stan, počela se zauzimati za sebe. Prestala sam raditi kompromise u pogledu stvari koje su mi zaista bitne, zavoljela sebe takvu kakva jesam sa svim svojim vrlinama i manama…

Nijedna promjena ne dolazi preko noći. Nekada ona ne dolazi čak ni kada je želimo. No ako smo spremni propitivati, isprobavati, suočavati se (pa makar i nevoljko) sa strahovima, učiti na vlastitim i tuđim greškama, tada će se stvari u našim životima sigurno mijenjati. Već sama činjenica kada prihvatimo da su konci života u našim rukama (a čak i oni koji nisu uvijek možemo izabrati kako ćemo na njih gledati), nosi veliki izbor i promjenu. Je li to dobro ili ne – na vama je da procijenite.

Biti trenerica

Kristina - razbijanje daske

Kako danas kao trener NLP-a vodim treninge, mogu reći da neurolingvističko programiranje i danas utječe na mene i mijenja mi život. Zahvaljujući njemu imam prilike upoznavati ljude koje bih i u privatnom životu izabrala za prijatelje. Na svakom predavanju naučim nešto novo. Dobro se zabavljam jer radim onako kako meni odgovara – opušteno i u veseloj atmosferi. I dalje jedem fini ručak vikendom. ? Naravno da nije uvijek sve idealno i da se ponekad nosim i s teškim situacijama. No, zahvaljujući NLP-u i iz tih situacija uspijem nešto „izvući“, a kada me oni neugodni osjećaji popuste mogu situaciju pogledati i iz onog drugog, smješnijeg kutka. Kada ti život da limun, napravi limunadu i pozovi prijatelje da u njoj uživate.

Ako ste se mogli poistovjetiti sa mnom, možda možete razmisliti o tome da date NLP-u šansu. Ako ništa drugo, barem ćete fino jesti i zabaviti se. ? A teško da baš ništa novo nećete naučiti.

Primjena NLP-a u terapiji i savjetovanju

Radite li kao psihoterapeut, coach, savjetnik bilo koje vrste ili općenito radite intenzivno s ljudima, NLP tehnike mogu značajno unaprijediti Vaš rad i njegove rezultate.

U svakom radu s ljudima neophodne su nam određene vještine kako bi komunikacija tekla glatko i kako bi istom postigli željene ciljeve.

Uspostava odnosa

Prije svega u radu s ljudima najvažnija je uspostava odnosa. Carl Rogers je naglašavao važnost odnosa s klijentom tijekom psihoterapijskog procesa i to čak u većoj mjeri nego  drugih čimbenika koji čine taj proces. Kada nam neki ljudi „kliknu“ na prvu tada je i s uspostavom odnosa lakše. No, postoje i klijenti koji nam neće „kliknuti“ i s kojima ćemo zaista morati znati kako se povezati jer je to neophodno za rad s njima. Neurolingvističko programiranje kroz koncept rapora nudi niz strategija kako uspostaviti taj odnos. S ljudima se možemo povezati na više razina: kroz slična iskustva, vrijednosti, uvjerenja koja dijelimo. Pri tome je izuzetno važno da smo kongruentni i autentični jer u suprotnom nam naš klijent neće vjerovati.

Osjetilna izoštrenost

NLP tehnike također pomažu savjetniku da izoštri osjetila u radu s klijentom kako bi upio sve informacije koje dobiva. Ponekad verbalna i neverbalna komunikacija klijenta nije usklađena, a ukoliko to savjetnik ne primijeti, može propustiti i ignorirati informacije koje su važne za klijenta (a kojih sam nije svjestan). Osjetilna izoštrenost je nešto što se može uvježbati bez obzira što svatko od nas ima kanal koji više preferira. Kao savjetnici i dalje možemo biti dominantno auditivni tipovi, no izoštravanje vizualnog kanala važno je da ne diskauntiramo klijentov izraz lica dok nešto izgovara. Neke promjene mogu biti gotovo nezamjetne ukoliko ne znamo što gledati i kakve promjene uopće mogu biti.

Postavljanje cilja

O postavljanju ciljeva ste sigurno mnogo puta slušali i većina nas zna kako bi otprilike cilj trebao biti postavljen. No, kod postavljanja cilja u sklopu savjetovanja ili psihoterapije zadatak je zahtjevniji budući da postoji niz zamki u koje može upasti naš klijent a i mi zajedno s njim. NLP nas uči na koji točno način postaviti cilj na početku rada s klijentom kako ne bi upali u zamku i kako bi u svakom trenutku tijekom savjetodavnog procesa znali gdje se točno nalazimo. Cilj određuje smjer kojim ide naš rad a bez smjera zapravo ni ne možemo znati približavamo li se onome po što je klijent došao.

NLP tehnike rješavanja problema

Svaka psihoterapijska škola nudi razne tehnike kako pomoći klijentu u problemu. NLP je preuzeo tehnike iz različitih škola kako bi omogućio ljudima da učinkovito riješe izazove s kojima se suočavaju u životu: od konfliktnih situacija u partnerskim odnosima kada je neophodno ući u poziciju partnera gdje NLP koristi perceptivne pozicije, preuokviravanje, umijeće postavljanja pitanja itd. sve do rada s raznim strahovima i traumama.

Tehnike vremenske linije su vrlo snažne intervencije koje se koriste kada klijent ima ograničavajuća uvjerenja koja se negativno odražavaju na njegov život u sadašnjosti. Naša iskustva iz praktičnog rada su pokazala da ograničavajuća uvjerenja ljude sputavaju da žive ispunjeno i sretno. Primjerice, problemi u stvaranju ili očuvanju intimnosti s drugima mogu nastati iz uvjerenja da nikome ne treba vjerovati. Ta osoba može biti jako nesretna što nijedna njezina veza ne opstane i što svakog partnera „otjera“ od sebe kada primijeti da joj se približava. Kako je uvjerenje nešto što je duboko ukorijenjeno i dio nas koji ne preispitujemo, na terapeutu je da sazna kako je uopće nastao taj problem te da pomognu klijentu da takvo ograničavajuće uvjerenje odbaci. U tim situacijama NLP nudi pregršt alata i tehnika koji odgovaraju na pitanje kako: kako pomoći klijentu. 

Iako na našim treninzima i predavanjima uvijek volimo napomenuti da sam recept za rješavanje problema ne postoji, rekli bismo da je NLP sa svojim tehnikama najbliži nekim uputama kako da dođemo do onoga što nam treba. Kako je sam NLP vrlo kreativan i fleksibilan, tako potičemo i naše polaznike da u svom radu koristeći znanja NLP-a budu fleksibilni i traže svoj način primjene tehnika. Autentičnost, fleksibilnost i kreativnost – to je ono što nudi neurolingvističko programiranje.


Želite li usavršiti svoje vještine rada s ljudima, savladati tehnike koje će Vam u tome pomoći i učiti od dugogodišnjih trenerica s velikim iskustvom u savjetodavnom i psihoterapijskom radu, pridružite nam se na NLP praktičarskom treningu.

Još više o NLP-u

Želite li saznati više o NLP-u? Pročitajte naše članke o ovoj temi:Deveti vikend ONLINE NLP praktičarskog treninga: Strategije

Mislite li da je strategija pojam vezan samo za ratove i velike korporacije? Nije tako – izbor strategije činimo i pri svakodnevnim odlukama.

Više


Osmi vikend ONLINE NLP praktičarskog treninga: Vrijednosti i uvjerenja

Što su vrijednosti i uvjerenja i kako nas ona ograničavaju? Zašto je važno biti svjestan svojih vrijednosti i staviti ih u pravi kontekst?

Više


Sedmi vikend ONLINE NLP praktičarskog treninga: Trauma

7. modul praktičarskog treninga NLP-a bio je nešto drugačiji nego prijašnji. Naime, tijekom prethodnih modula tehnike koje smo radili bavile su se više posljedicama ili simptomima određenih situacija. Na ovom modulu dotakli smo se uzroka.  Brojne tehnike u NLP-u fokusiraju se na cilj u trenutnoj situaciji i rješenje problema, a ne na analizu uzroka koji

Više


Šesti vikend ONLINE NLP praktičarskog treninga: Sidrenje

Nakon duže ljetne stanke uslijedio je i 6. modul neurolingvističkog programiranja. Kako je još uvijek bio kolovoz, većina nas je u mislima ostala negdje na plaži. Svatko pred svojim ekranom, sudjelujući na svoj način predavanju povremeno bi odlutao među cvrčke, šum valova, miris borove šume i mora… I iako to na prvu zvuči kao nešto što možda nije poželjno

Više


Peti vikend ONLINE NLP praktičarskog treninga: Miltonovi jezični obrasci

Milton Erickson je bio američki psihijatar. Kažu da je lako i jednostavno uspostavljao odnosom s klijentima. Kako je to uspijevao?

Više


Četvrti vikend ONLINE NLP praktičarskog treninga: Kako biti uvjerljiv?

Želimo li da ono što govorimo sugovorniku zvuči uvjerljivo, neverbalni znakovi koje odajemo moraju biti usklađeni s izgovorenim.

Više


Treći vikend ONLINE NLP praktičarskog treninga: Jesmo li na istoj valnoj dužini?

Koje osjetilo primarno koristimo? Što kada ljudi koriste različita osjetila i koje su posljedice te razlike na komunikaciju?

Više


Drugi vikend online NLP praktičarskog treninga: Rapor novog doba

Proteklog vikenda došli smo i do drugog modula na praktičarskom treningu nlp-a. Kao što već znate, ovaj cijeli trening održava se u online obliku. I kako je jedna od tema na ovom modulu bila usklađivanje s drugima, i sama sam se kao trener prije ove edukacije pitala kako ću se uskladiti i stvoriti odnos s

Više


Početak ONLINE NLP praktičarskog treninga

Prošli vikend krenuo je naš prvi modul neurolingvističkog programiranja. Ovaj put cijeli u online obliku. I dok se mnogi danas teško nose s promjenama koje je donijela pandemija, mi smo odlučili malo izmijeniti naš pogled na svijet kad već ne možemo mijenjati svijet 😊 Kako smo to učinili? Pa eto… na prvom smo modulu puno

Više


Komunikacijske vještine

Često pogrešno elokventnost poistovjećujemo s dobrim komunikacijskim vještinama, no ponekad je manje – više. Neverbalnu komunikaciju ne treba zanemariti.

Više


Reprezentacijski sustavi

Svatko od nas svijet oko sebe predočava na svoj način. Upravo zbog toga mogu postojati i brojne razlike u tome kako je svatko od nas precipirao određeni događaj. Različiti fiziološko-psihološki sustavi kojima doživljavamo i interpretiramo svijet oko sebe nazivaju se reprezentacijski sustavi. U ovom članku opisat ćemo NLP kategorizaciju reprezentacijskih sustava i pomoći Vam da

Više


Asertivnost

Što je asertivnost i kako se ponašati asertivno? Može li se asertivnost izvježbati? Kako nam NLP tehnike mogu pomoći u savladavanju vještine asertivnosti?

Više


NLP u primjeni: proces mirenja

Iskustvo naše polaznice – kako NLP može pomoći u radu s ljudima?

Više


Tri koraka do NLP treninga

NLP praktičarski trening primamljiv je mnogima, ali istina je da se radi o prilično velikoj investiciji. Kako izbjeći rizik investiranja i dobro odabrati?

Više


Metaprogrami

Znate li da i naš mozak ima osnovni “softver” koji određuje kako ćemo funkcionirati u komunikaciji s drugim ljudima? NLP identificira 14 metaprograma…

Više


Sedam NLP savjeta

Od gomile koncepata i korisnih praktičnih saznanja kojima polaznici NLP treninga ovladaju posebno smo izdvojili sedam univerzalnih “pravila”.

Više


NLP trening – put do trenera

Kako postati NLP trener i zašto? Da biste postali NLP trener, potrebno je savladati tri stupnja NLP treninga. Priča iz osobnog ugla jedne NLP trenerice.

Više


Moram

Moram ovo, moram ono… nekim je ljudima život pun riječi “moram”. Moramo li sve to što “moramo”? A što bi se dogodilo da to ne napravimo?

Više


Kako se nositi s otkazom

Što učiniti kada dobijemo otkaz? Kako se s time nositi emocionalno, ali i praktično – kako katastrofu pretvoriti u priliku te stari posao zamijeniti boljim?

Više


Jesam li timski igrač?

Jeste li timski igrač? Koja uloga u timu Vam najviše odgovara? Pročitajte o Belbinovoj klasifikaciji uloga u timu i otkrijte koje uloge Vama odgovaraju.

Više