Biti roditelj - Online predavanja u centru Budi svoj

Imate teško odgojivo dijete? 

Strah Vas je puberteta?

Nalazite se pred razvodom i pitate se kako će to utjecati na Vaše dijete?

Na ove i druge konkretne probleme i pitanja koja muče mnoge roditelje odgovore možete naći na našem ciklusu od osam besplatnih online predavanja. Predavanja nisu tematski povezana, tako da možete prisustvovati samo onima koja Vas interesiraju.

Ovaj ciklus besplatnih online predavanja dio je programa "Roditelj za 21. stoljeće" namijenjen podršci roditelja pri suvremenom odgoju djeteta.

Načelno, predavanja se održavaju jednom mjesečno osim u ljetnim mjesecima. "Online predavanje" znači da se predavanja održavaju "virtualno", preko ZOOM platforme. Korištenje je jednostavno i moguće je preko računala i mobitela, a mi svakako radi udobnosti preporučujemo korištenje računala.

Trajanje svakog predavanja je 1 sat i 15 minuta.

Popis predavanja i prijava

Koliko smo slični moje dijete i ja?


Dijete već od najranije dobi pokazuje svoj temperament. I roditelji su već formirane ličnosti i nekada je teško uskladiti vlastitu ličnost s temperamentom djeteta.

U odnosu s djetetom najvažnije je prvenstveno prepoznati njegov temperemant te naučiti reagirati u skladu s njim – unatoč vlastitoj osobnosti koja je možda potpuno drugačija.

Tema ovog predavanja bit će upravo prepoznavanje karakteristika temperamenta djeteta te njegova sličnost s našim.

Teško odgojivo dijete


Svako dijete je drugačije te i pristup roditelja spram svakog djeteta ne može biti isti – pa čak ni kada je u pitanju dvoje djece istih roditelja. S nekom djecom je zaista lakše a s nekom teže – naime, postoje djeca koju je veći izazov odgojiti i adekvatno reagirati na njihove potrebe a postoje i djeca s kojom je znatno jednostavnije.

No, uvijek treba imati na umu da prirodno zločesto dijete ne postoji – postoji samo dijete koje zbog svojih prirođenih osobina roditeljima predstavlja veći izazov u odgoj. Kakva su to djeca, bit će tema ovog predavanja.


Zašto je važno davati tople pahuljice djetetu


Od rođenja djeteta brinemo o njegovom fizičkom zdravlju te jako pazimo koliko je jelo, što je jelo, kada je jelo i slično.

No osim fizičkog zdravlja jednako je tako važno i njegovo mentalno zdravlje. Važna je i njegova emocionalna glad te osim što svakodnevno djetetu dajemo jesti, ujedno mu treba i hrana koja će zadovoljiti njegovu emocionalnu glad.

Što su tople pahuljice te kako nahraniti emocionalno gladno dijete bit će tema ovog predavanja.

Kako kritizirati dijete


Svatko od nas je nekada u životu dobio i uputio kritiku. Nekada je ta kritika bila konstruktivna, nekada nije. Nekada smo se naljutili, bili povrijeđeni, a nekada smo možda upravo to učinili nekom drugom.

Mi odrasli se možda znamo nositi s kritikama, no kapacitet djece nije isti kao naš. Zašto je važno djetetu upućivati na konstruktivan način i kako to učniti, saznat ćete na ovoj radionici.

Koji je moj odgojni stil?


Roditeljski "posao" jedan je od najizazovnijih i najznačajnijih zadataka u životu jednog roditelja. Način na koji reagiramo na djetetove potrebe i ponašanja izuzetno je važan i uvelike utječe na kasnije ponašanje djeteta – time roditeljske reakcije još više dobivaju na težini.

Iako možda nije uvijek jednostavno prikladno reagirati na djetetove potrebe i ponašanja, treba imati na umu da povremene "krive" reakcije roditelja neće značajno naštetiti razvoju njihova djeteta. No ono što će utjecati jest odgojni stil roditelja, odnosno učestale i svakodnevne reakcije na djetetovo ponašanje.

Koji je vaš odgojni stil te kako on utječe na razvoj djeteta, bit će tema ovog predavanja.

Uvjerenja koja prenosimo djeci


Batina je iz raja izašla; Za stolom se ne priča; Ponavljanje je majka znanja; Treba imati svoj kruh u rukama...

Iako ih nismo svjesni, uvjerenja koja imamo uvelike utječe na naš život ali i na naše ponašanje prema djeci. Dok nam god ona olakšavaju život i ne štete djeci, nemamo problema. No nažalost, postoje i ona koja ne čine ništa dobro ni nama ni našoj djeci.

Kako nastaju uvjerenja, kako utječu na nas i možemo li uopće išta poduzeti vezano uz njih bit će tema ovog predavanja.

Razvod braka i dijete


Razvod braka roditelja, čak ni kada je sporazuman, nije lak niti jednom roditelju. On predstavlja velik stres za roditelje a u cijeloj situaciji posebno je izazovno kada sve te promjene treba prenijeti i uskladiti s djetetom.

Ostanak u nezadovoljavajućem braku svakako nije dobro rješenje za dijete, a iako je stresan razvod braka roditelja ne mora biti trauma za dijete. Kako olakšati djetetu te što sve roditelji mogu učiniti da dijete dobro podnese takvu promjenu, bit će tema ovog predavanja.


Što me sve čeka u pubertetu?


Svako razdoblje života djeteta nosi svoje izazove. No pubertet je ipak specifičan jer je dijete veće, puno više razumije, a često puta roditelji se ni ne stignu „prebaciti“ iz uloge roditelja djeteta u ulogu roditelja mlade osobe koja sada sve više traži svoja prava.

Što se sve može događati u pubertetu, zašto se neke stvari uopće događaju i kako „plivati“ u svemu tome a da ostanete na površini, bit će tema ovog predavanja.

Kako se prijaviti na online predavanje?

Informacije o točnom datumu online predavanja i načinu pristupa predavanju šaljemo svima na našoj e-mail listi tjedan dana prije predavanja. Zato Vam preporučujemo da se prijavite na našu e-mail listu kako biste bili na vrijeme obaviješteni o održavanju predavanja koje Vas zanima:

Nakon što ste se prijavili na e-mail listu ne morate ništa raditi osim čekati. Kada se predavanje približi, poslat ćemo Vam informaciju da se uskoro održava i kako da pristupite predavanju.

Ako su prijave na neko predavanje upravo u tijeku, to je objavljeno na našim web stranicama.