LGBTIQ+ vikend

Vikend radionica - Afirmativni pristup u radu s LGBTIQ+ osobama

Centar Budi svoj organizira vikend radionicu namijenjenu stručnjacima i stručnjakinjama u području mentalnog zdravlja o afirmativnom pristupu u radu s LGBTIQ+ osobama. Sudionici i sudionice će kroz interaktivni pristup u grupi, diskusiju i predavanja steći kompetencije za rad sa ženama lezbijkama, gej muškarcima, biseksualnim osobama, transrodnim osobama i ostalim koji i koje se identificiraju da pripadaju rodno i seksualno različitim skupinama.

Radionica se održava jedan vikend u ukupnom trajanju od 15 sati. O detaljima pročitajte u nastavku.

Ciljevi i način rada

Cilj vikend radionice jest pružiti trening stručnjacima i stručnjakinjama u području mentalnog zdravlja o afirmativnome pristupu u radu s LGBTIQ+ osobama. Pristup se temelji na evidence based practice, a sudionici i sudionice dobit će prikaz relevantnih istraživanja za ovo područje.


LGBTIQ+ je krovni pojam koji se koristi za opisivanje osoba čija seksualna orijentacija ili rodni identitet nisu u skladu s cis-hetero binarnim konceptom društva. Danas se preporučuje koristiti skraćenicu SOGIESC koja se odnosi na seksualne orijentacije, izražavanje rodnog identiteta i seksualne karakteristike jer opisuje bilo koju seksualnu orijentaciju ili rodni identitet osobe umjesto da se osobe razlikuju isključivo po svojoj seksualnosti i seksualnim karakteristikama.


LGBTIQ+ osobe imaju veću vjerojatnost za razvoj problema povezanih s mentalnim zdravljem zbog stigme i diskriminacije s kojom se suočavaju u cis-heteronormativnom društvu. Imaju specifične potrebe mentalnog zdravlja kada čine coming out obitelji i zajednici ili kada kreću u proces afirmacije rodnog identiteta. No, zbog diskriminacije s kojom se susreću od strane zdravstvenih stručnjaka, nesklonije traže pomoć i podršku, što dodatno povećava morbiditet i opterećenje.


Ova će radionica omogućiti polaznicima i polaznicama da kroz vježbe, diskusiju i predavanja steknu potrebna znanja i vještine za rad s LGBTQ+ osobama koje im dolaze kao klijenti i klijentice.  Sudionici i sudionice bit će upućeni na materijale u vidu istraživanja, udžbenika, priručnika, knjiga.

Mjesto održavanja radionice

Radionice se održavaju u prostoru centra Budi svoj, Martićeva 5, Zagreb

Kalendar

Vrijeme održavanja radionice

Datumi i vremena održavanja radionice su:

  • Petak 13. 9. 2024 od 18 do 21 sat,
  • Subota 14. 9. 2024 od 9 do 17 sati i
  • Nedjelja 15. 9. 2024 od 9 do 13 sati.

O voditeljici radionice

Iva Žegura rođena je 14. veljače 1979. u Zagrebu. Pohađala je 1. gimnaziju u Zagrebu. Diplomirala je i specijalizirala kliničku psihologiju na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Trenutno je na doktorskom studiju. Ima status ovlaštenog kliničkog psihologa Hrvatske psihološke komore. Educirala se iz gestalt integrativne terapije, kibernetike psihoterapije i seksualne terapije. Od 2004. godine radi u Klinici za psihijatriju Vrapče u Zagrebu, trenutno na Odjelu za psihotične poremećaje, a u svome ambulantnom radu bavi se zaštitom mentalnog zdravlja LGBTIQ+ osoba, prakticirajući LGBTIQ+ osjetljiv i potvrđujući pristup.

U svojoj opsežnoj kliničkoj praksi surađuje s nekoliko sveučilišnih odjela za psihologiju u Hrvatskoj; na kolegiju Psihologija sestrinstva na Studiju sestrinstva Medicinskog fakulteta u Zagrebu; predaje i mentorira propedeutiku nastave psihoterapije na Edward Bernays College of Communication Management. Također, kao vanjska ekspertica u području kliničke psihologije, seksualnosti, seksualnih orijentacija i rodnih identiteta, ljudskih prava, rada s traumom, žrtvama različitih oblika nasilja, psihoterapije surađuje s raznim vladinim i nevladinim organizacijama, te institutima i institucijama u Hrvatskoj i regiji (IGW centar Zagreb, Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Uprava za zatvorski sustav i probaciju – Centar za izobrazbu Ministarstva pravosuđa i uprave, LORI, KolekTIRV, Sarajevski otvoreni centar, Ženska Soba, i dr.).

Mentorica je studentima psihologije koji obavljaju redovitu studentsku praksu i mentorica psiholozima pripravnicima u području kliničke psihologije. Članica je Nacionalne liste stručnjaka za zdravstvenu zaštitu transrodnih osoba Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Predsjednica je Sekcije za kliničku psihologiju i Sekcije za psihologiju i ljudska prava Hrvatskog psihološkog društva - HDP te dopredsjednica Sekcije za psihologiju seksualnosti i psihologiju roda HPD-a. U dva mandata bila je članica Upravnog odbora Hrvatske psihološke komore – HPK. Bila je članica Upravnog odbora Zagrebačkog psihološkog društva i članica Nadzornog odbora Hrvatske psihološke komore. Trenutno je predsjednica Povjerenstva za psihologe pripravnike, aktivna članica Razreda za kliničku psihologiju i Povjerenstva za stručna pitanja pri HPK. Sudjelovala je u Radnoj skupini za izradu nove verzije Etičkog kodeksa psihološke djelatnosti HPK.

Predstavnica je HPD-a u Odboru za kulturnu i etničku raznolikost pri Europskoj federaciji udruga psihologa - EFPA. Od 2021. izabrana je za članicu Upravnog odbora Europske profesionalne udruge za zdravlje transrodnih osoba– EPATH, a 2023. obnaša funkciju zamjenice predsjednice. Od 2021. sudjeluje u WPATH-ovom GEI Diversity, Inclusion, and Community Engagement Committee i postaje predavačica WPATH GEI Instituta 2023. Od 2022. predstavnica je Hrvatskog psihološkog društva u APA-inom Ipsy Netu. Od listopada 2022. nacionalna je predstavnica Globalne mreže psihologa za ljudska prava. Redovito sudjeluje na domaćim i inozemnim psihološkim simpozijima, kongresima i konferencijama s različitim temama iz područja kliničke psihologije, psihologijske dijagnostike, psihoterapije, gestalt psihoterapije, psihijatrije, seksualne medicine, seksualnog zdravlja, seksualne orijentacije, rodnih identiteta, zaštite mentalnog zdravlja transrodnih osoba, ljudskih prava, i socijalne pravdnosti, interkulturalnosti, istraživanja u području psihoterapije.

Autorica je nekoliko znanstvenih radova, preglednih članaka i knjiga: "Psihološki aspekti koronarne bolesti" i "Coming out: Razumjeti vs./feat. Prihvatiti" te poglavlja "Različita partnerstva - psihološki aspekti LGBT partnerstva i roditeljstvo" u sveučilišnom udžbeniku "Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva" i poglavlja "Proces tranzicije rodno nenormativnih, transrodnih i transseksualnih osoba - perspektiva kliničke psihologije" u priručniku "Medicinski aspekti prilagodbe spola" u izdanju Sarajevskog otvorenog centra. Urednica je prvog priručnika na hrvatskom jeziku iz seksualne medicine „Osnove seksualne medicine“ za koji je napisala i poglavlje o rodnoj disforiji. Sudjelovala je u prijevodu nekoliko knjiga s engleskog jezika: J. F. Mastersona "Potraga za istinskim ja- raskrinkavanje poremećaja ličnosti našeg doba", "Usmena povijest gestalt terapije", za koje je napisala predgovor i pogovor, i "50 velikih mitova psihologije". Suradnica je znanstveno stručnog časopisa Journal of Sexual Medicine kao recenzentica, a članica je uredničkog odbora Clinical Psychology- časopisa za kliničku i zdravstvenu psihologiju, kliničku neuropsihologiju, savjetovanje, psihoterapiju i srodne discipline.

Članica je nekoliko domaćih i inozemnih stručnih društava i udruga: Hrvatskog psihološkog društva, Hrvatske psihološke komore, Društva gestalt i integrativnih terapeuta Hrvatske, Hrvatskog društva za seksualnu terapiju, Zagrebačkog psihološkog društva, Europske federacije udruga psihologa, Svjetskog profesionalnog društva za zdravlje transrodnih osoba - WPATH, Europskog profesionalnog društva za zdravlje transrodnih osoba - EPATH, Europskog društvo za seksualnu medicinu - ESSM, Europskog udruženje za kliničku psihologiju i psihološki tretman, Europskog psihijatrijskog udruženja. Dobitnica je više strukovnih zahvalnica i nagrada, među kojima su Društvena nagrada Marulić: "Fiat Psychologia" za poseban doprinos hrvatskoj primijenjenoj psihologiji (2011.) i Zahvalnica za istaknuti doprinos Hrvatskoj psihološkoj komori (2020.), te APA Division 52- International Psychology Global Citizen Psychologist Citation 2022 nagrada za izniman volonterski profesionalni angažman i doprinos povećanju vidljivosti i jačanju dostupnosti psiholoških znanstvenih i praktičnih znanja kako u lokalnoj tako i u međunarodnoj zajednici vezanih uz LGBTQ+ mentalno zdravlje. 2024. dodijeljena joj je nagrada Ramiro Bujas od strane Hrvatskog psihološkog društva za osobito vrijedno ostvarenje na društvenoj afirmaciji psihologije.

Puna znanja i energije, stručna.

Prati sudionike i spremno odgovara na upite. Osoba od koje se može puno naučiti.

Sandra Skorušek Blažičko

Cijena i upis radionice

Cijena radionice je 250,00 EUR.

Uplatom radionice prihvaćate Opće uvjete održavanja radionica.

Uplatu vršite na račun centra Budi svoj. Podaci za uplatu su:


Budi svoj d.o.o,
Pećnjakova 1,
Zagreb
Broj računa: HR2723600001102578029
Iznos: 250,00 EUR
Svrha: LGBTIQ+ vikend

Za plaćanja iz inozemstva - SWIFT: ZABAHR2X

Bar code za plaćanje m-bankingom:

Molimo Vas da nam javite e-mailom (ivica@budisvoj.eu) da ste platili kako bismo znali na koju e-mail adresu poslati račun, daljnje upute i eventualne izmjene.