Osjetite sebe

Razumijevanje skripta i autonomije tijelom i pokretom

Radionica koja objedinjuje znanja transakcijske analize, terapije pokretom i plesom i neurolingvističkog programiranja.

Ljudi tijelom počinju komunicirati puno ranije no što nauče govoriti. Kako se razvijamo i rastemo dodajemo riječi našoj komunikaciji; no neverbalna komunikacija ostaje kao osnovno sredstvo prepoznavanja potreba i osobne ekspresije vidljiva svakodnevno dok se rukujemo, sjedimo, hodamo, pričamo...

Stvaranje odnosa je zapravo kretanje prema i od druge osobe. Tjelesni se stav formira prema mapi iskustava ili skriptu, kako u transakcijskoj analizi nazivamo životni scenarij.

Rana iskustva koja mogu biti nepovoljna i/ili traumatična ostavljaju trag na tijelu još dugo nakon što su se dogodili. Transakcijski analitičari kada govore o zabranama govore o porukama koje nisu verbalne niti su dane eksplicitno. To su najčešće poruke koje dijete čita iz roditeljskog tona glasa, posture tijela, ponašanja, dakle implicitno. Dijete temeljem svog doživljaja donosi odluku o tome kakav je on, kakvi su drugi i kakav je svijet.

Sve transakcije čak i one neverbalne govore nam da smo prepoznati u svijetu i na koji način smo prepoznati. Naše tijelo na iskustva iz okoline odgovara stezanjem i opuštanjem.

Kada smo u kontaktu koji je podržavajući i njegujući naše tijelo se opušta no ako je iskustvo nepovoljno tijelo se steže, ledi, zaustavlja i to znanje ostaje u tijelu dugo nakon samog iskustva.

Neurološki gledano, pokret/kretanje pobuđuje osjete, emocije, sjećanja, misli i slike. Zbog svog integrativnog učinka na tijelo i um, pokret/kretanje može biti iscjeljujuće i samo za sebe.

Cilj ove radionice je prijeći put od zabrana do dozvola na neverbalnoj razini, točno onoj na kojoj su se zabrane i razvile.

Polaznici bi trebali iskusiti:

  • Vezu između misli, osjećaja i somatskog odgovora
  • Tjelesne reakcije na rana iskustva u formi zabrana
  • Tjelesne reakcije na nova iskustva u formi dozvola
  • Kako misli i osjećaji utječu na stav tijela i kvalitetu pokreta te na naše ponašanje
  • Osvještavanje aktivnih i pasivnih dijelova tijela
  • Integriranje tijela u cjelinu
  • Osvijestiti tijelo kao važan izvor informacija o klijentu

Vrijeme i mjesto održavanja radionice


Vrijeme održavanja radionice biti će naknadno određeno.

Ako želite biti na vrijeme informirani o događajima u centru Budi svoj, prijavite se na našu e-mail listu.

Radionica će se održati u prostoru centra Budi svoj, Martićeva 5, Zagreb, visoko prizemlje lijevo.

Posebne napomene: 

Odjenuti se udobno kako bismo se nesputano mogli prepustiti pokretu i ponijeti neki jastučić ili dekicu za udobno sjedenje na podu.

Naša je preporuka ponijeti šlape ili debele čarape. Puno je ugodnije kretati se bos.

Upisi su trenutno zatvoreni.

Želite li na vrijeme biti informirani o našim radionicama? Registrirajte se na našim web stranicama. Time dobivate i pravo pristupa našim besplatnim online tečajevima.

Voditeljice radionice:

Jelena Vrsaljko

Jelena Vrsaljko je rođena 1973. u Zagrebu. Na Pravnom fakultetu, Studij za socijalni rad, diplomira 1997. godine.

Na Neuroenergetics – HNLP institutu u Lancasteru 2006. godine certificirana je za trenera neurolingvističkog programiranja (NLP-a).

2015. godine polaže ispit iz transakcijske analize pri Europskoj asocijaciji transakcijskih analitičara i stječe naziv certificiranog psihoterapeuta (CTA). 2016. godine stječe naziv učitelja i supervizora transakcijske analize (PTSTA).

Članica je INHNLP-a, HNLPD-a, EATA-e i UTA-e, strukovnih udruga NLP trenera i psihoterapeuta transakcijske analize.

Direktorica je Centra za edukaciju i savjetovanje Budi svoj u okviru kojeg održava treninge iz područja transakcijske analize, NLP-a, soft skills treninge, radionice za roditelje i partnere te pruža usluge psihoterapije i savjetovanja.

Vanda Kos Jerković

Vanda Kos Jerković magistirirala i diplomirala na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu, Certificirani je psihoterapeut plesom i pokretom prema EADMT standardima.

Završila je TA 202. i specijalizant je transakcijske analize smjer edukacija.

Radi u Centru za rehabilitaciju Zagreb s djecom s intelektualnim i višestrukim teškoćama u razvoju na razvoju emocionalno-socijalnih vještina.

Stručni i znanstveni interes usmjeren je na brigu o mentalnom zdravlju kroz edukaciju i psihoterapiju s fokusom na odnos kao važan element edukacijskog i psihoterapijskog procesa. Aktivno je sudjelovala na više stručnih i znanstvenih skupova.