19 studenoga

Kako postati psihoterapeut?

Poziv psihoterapeuta uzbudljivo je i zanimljivo zanimanje. Dobar psihoterapeut posvećen je pomaganju ljudima da se nose sa svojim najtežim životnim situacijama, odlukama i stanjima. Osjećaj koji psihoterapeutu daje uspješna psihoterapija neprocjenjiva je nagrada koju u tom obliku rijetko koja druga struka može dati.

Zanima li Vas poziv psihoterapeuta? Želite li se posvetiti pomaganju ljudima, stalnom stručnom usavršavanju i osobnom razvoju? Dajemo Vam korak-po-korak vodič kako da postignete taj cilj. Kao i sve druge struke, za dobivanje zvanja psihoterapeuta potrebno je vrijeme i trud, ali… na kraju se isplati. I ne samo u novcu.

Prije nego što prijeđete na proučavanje vodiča, odgovor na najčešće pitanje: Kakvo prethodno obrazovanje mora imati osoba koja se odluči za poziv psihoterapeuta? Načelno, psihoterapeut ili savjetodavni terapeut može postati svatko sa završenim fakultetom. Detaljne informacije o potrebnoj naobrazbi za stjecanje zvanja psihoterapeuta odnosno savjetodavnog terapeuta možete pročitati u članku 6 Zakona o djelatnosti psihoterapije.

U daljnjem tekstu pod pojmom "Psihoterapeut" podrazumijeva se i psihoterapeut i savjetodavni terapeut prema Zakonu o djelatnosti psihoterapije.

Slijedi opis, korak po korak, kako postati psihoterapeut u centru Budi svoj:

1. korak - Radionica TA 101

Prvi korak u stjecanju zvanja psihoterapeuta transakcijske analize je pohađanje radionice TA101 - osnove transakcijske analize. To je vikend radionica u trajanju od 12 sati na kojoj se stječu osnovna znanja o transakcijskoj analizi. Polaznici dobivaju međunarodno priznati certifikat TA101 koji im omogućava da bilo gdje, ne samo u centru Budi svoj, upišu školu psihoterapije transakcijske analize.

2. korak - TA202 - škola psihoterapije transakcijske analize

Drugi korak, vremenski i po ukupno uloženom naporu najzahtjevniji, pohađanje je četverogodišnje škole psihoterapije transakcijske analize TA202. Tijekom četverogodišnjeg obrazovanja polaznici ulaze duboko u teoriju transakcijske analize, uče kako stečena znanja primijeniti u psihoterapiji, ali istovremeno i rade na sebi kako bi se oslobodili vlastitih "kočnica" koje bi ih onemogućile da psihoterapiju provode efikasno i nezavisno. To je razlog zašto od početka školovanja preporučujemo uključivanje u individualnu psihoterapiju.

Od 3. godine školovanja od polaznika se očekuje da počnu direktno raditi s klijentima pod supervizijom koja može, ali i ne mora biti od strane supervizora centra Budi svoj.

3. korak - CTA ispit

Treći i završni korak je pristupanje CTA ispitu u organizaciji EATA-e, Europske udruge transakcijske analize. Ispitu mogu pristupiti oni koji imaju:

  • certifikat TA101,
  • 600 sati edukacije od kojih TA202 pokriva minimalno 500 sati,
  • 750 sati direktnog rada s klijentima
  • 150 sati supervizije i
  • 500 sati profesionalnog razvoja od kojih TA202 pokriva minimalno 60 sati. Ostali sati uključuju individualnu terapiju polaznika te radionice i predavanja koje polaznici pohađaju mimo TA202 prema vlastitim interesima.

Uspješnim polaganjem ispita polaznik stječe naziv transakcijskog analitičara u području psihoterapije (CTA) koji prema hrvatskim zakonima ima pravo učlaniti se u Hrvatsku komoru psihoterapeuta i obavljati psihoterapeutsku djelatnost. Time je njegov put uspješno priveden kraju. 


Jelena Vrsaljko

Jelena Vrsaljko je certificirana psihoterapeutica transakcijske analize i voditeljica programa transakcijske analize u centru Budi svoj.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Moglo bi Vas zanimati

Seksualnost i TA

Seksualnost i TA

Registrirajte se!

Registracijom dobivate pristup našim besplatnim online tečajevima.