19 studenoga

Kako postati psihoterapeut?

Poziv psihoterapeuta uzbudljivo je i zanimljivo zanimanje. Dobar psihoterapeut posvećen je pomaganju ljudima da se nose sa svojim najtežim životnim situacijama, odlukama i stanjima. Osjećaj koji psihoterapeutu daje uspješna psihoterapija i osmjeh na licu osobe s kojom ste prošli kroz njene najteže trenutke neprocjenjiva je nagrada koju u tom obliku rijetko koja druga struka može dati.

Zanima li Vas poziv psihoterapeuta? Želite li se posvetiti pomaganju ljudima, stalnom stručnom usavršavanju i osobnom razvoju? Dajemo Vam korak-po-korak vodič kako da postignete taj cilj. Kao i sve druge struke, za dobivanje zvanja psihoterapeuta potrebno je vrijeme i trud, ali… na kraju se isplati. I ne samo u novcu.

Prije nego što prijeđete na proučavanje vodiča, odgovor na najčešće pitanje: Kakvo prethodno obrazovanje mora imati osoba koja se odluči za poziv psihoterapeuta? Načelno, psihoterapeut ili psihoterapijski savjetnik može postati svatko sa završenim fakultetom, ali osobe koje nisu završile "odgovarajuću" naobrazbu moraju polagati tzv. propedeutiku psihoterapije, jer su potrebno znanje dobile tijekom školovanja. "Odgovarajuća" naobrazba je prema članku 6 Zakona o djelatnosti psihoterapije:

"... završen preddiplomski stručni i specijalistički diplomski stručni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij u polju temeljne medicinske znanosti, kliničke medicinske znanosti, javnog zdravstva i zdravstvene zaštite, psihologije, socijalne djelatnosti, edukacijsko-rehabilitacijske znanosti, pedagogije i logopedije u Republici Hrvatskoj ili mu je priznata inozemna stručna kvalifikacija (...)."

Centar Budi svoj nudi punu podršku u školovanju za psihoterapeuta transakcijske analize. Slijedi opis, korak po korak, kako postati psihoterapeut u centru Budi svoj:

1. korak - Radionica TA 101

Prvi korak u stjecanju zvanja psihoterapeuta transakcijske analize je pohađanje radionice TA101 - osnove transakcijske analize. To je vikend radionica u trajanju od 12 sati na kojoj se stječu osnovna znanja o transakcijskoj analizi. Polaznici dobivaju međunarodno priznati certifikat TA101 koji im omogućava da bilo gdje, ne samo u centru Budi svoj, upišu školu psihoterapije transakcijske analize.

2. korak - TA202 - studij psihoterapije transakcijske analize

Drugi korak, vremenski i po ukupno uloženom naporu najzahtjevniji, pohađanje je četverogodišnje škole psihoterapije transakcijske analize TA202. Tijekom četverogodišnjeg obrazovanja polaznici ulaze duboko u teoriju transakcijske analize, uče kako stečena znanja primijeniti u psihoterapiji, ali istovremeno i rade na sebi kako bi se oslobodili vlastitih "kočnica" koje bi ih onemogućile da psihoterapiju provode efikasno i nezavisno. Kako školovanje nije i ne može biti samo teorijsko, tijekom školovanja polaznici stječu prva iskustva u psihoterapijskom radu sa stvarnim klijentima pod supervizijom voditeljice psihoterapijske škole. Polaznici koji nisu završili odgovarajući fakultet (v. gore) moraju završiti i propedeutiku psihoterapije, što mogu učiniti za vrijeme TA202 ili poslije.

3. korak - CTA ispit

Treći i završni korak je pristupanje CTA ispitu u organizaciji EATA-e, Europske udruge transakcijske analize. Ispitu mogu pristupiti samo oni koji imaju potvrdu o uspješno završenoj školi TA202 i spremnosti da pristupe ispitu, a koju daje certificirani učitelj transakcijske analize.

Uspješnim polaganjem ispita polaznik stječe naziv certificiranog psihoterapeuta transakcijske analize koji prema hrvatskim zakonima ima pravo obavljati psihoterapeutsku djelatnost. Time je njegov put uspješno priveden kraju. 


Jelena Vrsaljko

Jelena Vrsaljko je certificirana psihoterapeutica transakcijske analize i voditeljica programa transakcijske analize u centru Budi svoj.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Moglo bi Vas zanimati

Seksualnost i TA

Seksualnost i TA

Registrirajte se!

Registracijom dobivate pristup našim besplatnim online tečajevima.