Zašto sam upisala NLP? - Budi svoj

Zašto sam upisala NLP?

Kristina Bačkonja, NLP trenerica

Zašto sam upisala NLP

Da odmah kažem… ako očekujete da ću vam napisati kako sam shvatila da mi je potrebna promjena u životu, da sam dugo razmišljala što i kako i potom otkrila nešto što me je privuklo i promijenilo mi život iz temelja, moram vas razočarati. Ovo nije takav članak. Ovo je članak pisan iz pera jednog skeptika, skeptika koji je u NLP-u završio sasvim slučajno. Skeptika koji vam neće „prodavati toplu vodu“ već će biti prilično iskren u svojim razmišljanjima. Ako volite iskrenost, slobodno nastavite čitati. Ako ne volite… ma dobro, pa tko ne voli iskrenost? 🙂

Dakle, kako sam završila u NLP-u? Kao što sam na početku spomenula, moj put nije krenuo vlastitom inicijativom već posve slučajno. Kako sam volontirala u jednoj udruzi, dobila sam priliku da za svoj rad dobijem edukaciju. Nisam dobila plaću, ali s obzirom na cijene edukacija i moju platežnu moć u tom trenutku, objeručke sam prihvatila plaću u obliku edukacije za praktičara NLP-a. Naravno, skeptik kakav jesam nisam imala velika očekivanja, no voditeljica edukacije mi je bila jako simpatična a i u sklopu edukacije je nudila ručak subotom – ako ništa drugo bar sam znala da ću fino jesti i dobro se zabaviti jer je bila duhovita. I tako je sve počelo.

Na prvom modulu upoznala sam niz ljudi različitih profila – najugodnije sam se ipak osjećala u društvu svojih psihologa, skeptika po prirodi kakva sam i sama. Jest da su nas se drugi malo bojali, no s vremenom su shvatili da zaista ne možemo čitati misli i da – vjerovali ili ne – i sami imamo probleme. Čak iste kao i svi drugi ljudi. I tu se barijera malo po malo počela spuštati.

Primijetila sam da s vikenda koje sam provela na edukaciji dolazim napunjenih baterija. Fizički sam bila umorna, no čini se da mi je godila atmosfera na treningu. Kako sam po prirodi introvert, trebalo je vremena da se opustim i otvorim, no rad u parovima i grupama je svakako doprinio tome. Kako smo radili na osobnim problemima, sve smo se više povezivali a pojedine tehnike su mi se zaista svidjele i gle čuda – funkcionirale! To je dio koji me najviše iznenadio jer sam bila uvjerena da neke stvari kod sebe ne mogu promijeniti, da ne ovise o meni itd. NLP mi je pomogao da osvijestim da jako velik dio ovisi o meni, no da je nekada lakše zagurati glavu u pijesak i pomiriti se sa sudbinom koja nas je snašla. Naravno da nisam mislila da i ja to radim – pa ako je netko osviješten, onda sam to sigurno ja; i nije problem u meni već u drugim ljudima – no, čini se da nekada o sebi mislimo ipak malo drugačije u odnosu na realnost.

Promjena se nekako nehotice ušuljala u moj život. Malo po malo sa svakim modulom uvlačila se polako ali sigurno a da to ni sama nisam primijetila. Činilo mi se da sam ista. No, „hladan tuš“ sam dobila kada mi je moja, inače prezaštitnički nastrojena mama, u jednom sukobu rekla kako sam se potpuno promijenila. Tada sam to shvatila kao uvredu – jer mami se promjena nije sviđala – no danas vidim da je ta uvreda zapravo bila kompliment. Mama je imala pravo – zaista sam se promijenila. Odselila sam se od kuće, počela samostalan život, po prvi put u životu sa svojih 27 godina uključila perilicu rublja (i obje smo preživjele, a ni rublje se nije raspalo ili obojalo u neku drugu boju), počela zarađivati, otputovala na drugi kraj svijeta sama, kupila stan, počela se zauzimati za sebe, prestala raditi kompromise u pogledu stvari koje su mi zaista bitne, zavoljela sebe takvu kakva jesam sa svim svojim vrlinama i manama…

Nijedna promjena ne dolazi preko noći. Nekada ona ne dolazi čak ni kada je želimo. No ako smo spremni propitivati, isprobavati, suočavati se (pa makar i nevoljko) sa strahovima, učiti na vlastitim i tuđim greškama – tada će se stvari u našim životima sigurno mijenjati. Već sama činjenica kada prihvatimo da su konci života u našim rukama (a čak i oni koji nisu uvijek možemo izabrati kako ćemo na njih gledati), nosi veliki izbor i promjenu. Je li to dobro ili ne – na vama je da procjenite.

Kako danas kao trener NLP-a vodim treninge, mogu reći da NLP i danas utječe na mene i mijenja mi život. Zahvaljujući njemu imam prilike upoznavati ljude koje bi i u privatnom životu izabrala za prijatelje. Na svakom predavanju naučim nešto novo. Dobro se zabavljam jer radim onako kako meni odgovara – opušteno i u veseloj atmosferi. I dalje jedem fini ručak vikendom. 🙂 Naravno da nije uvijek sve idealno i da se ponekad nosim i s teškim situacijama. No, zahvaljujući NLP-u i iz tih situacija uspijem nešto „izvući“ a kada me oni neugodni osjećaji popuste mogu situaciju pogledati i iz onog drugog, smješnijeg kutka. Kada ti život da limun, napravi limunadu i pozovi prijatelje da u njoj uživate.

Ako ste se mogli poistovjetiti sa mnom, možda možete razmisliti o tome da date NLP-u šansu. Ako ništa drugo, barem ćete fino jesti i zabaviti se. 🙂 A teško da baš ništa novo nećete naučiti.

 

 

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener