Što je to NLP? - Budi svoj

Što je to NLP?

Uvijek kada me ljudi pitaju što je to NLP, ja zastanem i grozničavo razmišljam što i kako odgovoriti. To mi se događa i sada dok sjedim za računalom i koncentriram se... kako najbolje objasniti što je NLP?

NLP su komunikacijske vještine? Jesu, ali je on puno više od toga.

NLP je skup vještina i alata koji služe za osobni rast i razvoj i koji nam pomažu da ostvarimo ciljeve? Istina, ali što to zapravo znači?

NLP je nastao modeliranjem vrhunskih psihoterapeuta i sadrži niz psihoterapijskih tehnika prilagođenih običnom čovjeku? Istina, ali nije samo to.

Zapravo NLP za mene predstavlja stil života. Za mene je NLP skup znanja, alata i tehnika koje nam pomažu i usmjeravaju nas da budemo uzrok događaja i promjena u našoj okolini, a ne pasivna osoba koja trpi posljedice. Na taj način sami upravljamo svojim životom i ne dopuštamo da život upravlja nama. Naravno ne mislim da će ti život ako znaš NLP biti med i mlijeko i svijet ćeš gledati kroz ružičaste naočale, ali ćeš naučiti znanja, tehnike i vještine koje će ti pomagati i kod životnih teškoća. Hoćeš li biti ponekad nesretan? Hoćeš, uz punu svijest da je to normalno.

Ali što su to uzrok i posljedica?

Zamislite da idete na jedrenje. Silna vam je želja uploviti u Komižu. Dolazite na brod, imate mogućnost uhvatiti kormilo i krenuti put Komiže. Ipak to ne činite, kormilo predajete nekom drugom, kojem je silna želja stići na Susak. U tom ćete se trenutku osjetiti sigurnije. Netko drugi ima odgovornost. Odgovornost nije na vama. Lakše je tako. Ali... hm, vi biste ipak u Komižu. Tako biste je željeli vidjeti. Putem malo žugate, nekada malo tiše, nekada malo glasnije, pomalo ste i nesretni, ali ...ovako je ipak lakše. Nemate odgovornost. I evo vas na Susku. Ok je, lijep je, zanimljiv, ali niste tu htjeli biti.

Druga verzija ove priče je: preuzmete kormilo. Uf, imate odgovornost i za brod i za sve ljude koji su na njemu. Prisjećate se teorije i svoje skromne prakse jedrenja. Borite se s vjetrom i valovima, okrećete brod da na val idete u pola pramca i da vas ne ljulja previše. Ponekad si pomislite koji vam je jarac sve ovo trebalo. Imate veliku odgovornost. I evo vas u Komiži. Vašoj sreći nema kraja. Silazite s broda i šećete Komiškim kalama. Uživate u svakoj sekundi. Razmišljate o tome koja ste faca i kako ste super to izveli. Uživate u tome kako ste se dovezli baš tamo gdje ste stigli.

Evo to je NLP za mene: tehnike i vještine koje će mi pomoći da dođem do Komiže. 🙂

Napomena:Autorici teksta se jako sviđa i Susak.

Ovo vam je Susak iz zraka... pješčani otok s prekrasnim plažama.

  • 30.08.2018.
  • NLP