fbpx
2. 4. 2013.

Stručnjaci

U radu s mladim ljudima susreću se različite struke: od socijalnih radnika, odgajatelja, psihologa, pedagoga, socijalnih pedagoga i mnoge druge – no misija im je svima zajednička: izvesti mladu osobu na pravi put i vlastitim ponašanjem ukazati na sve one vrednote koje su u današnje vrijeme sve više istisnute iz društva.

Iako rad s mladima nosi pregršt entuzijastičnih, vrijednih i duhovitih trenutaka, u isto vrijeme stručnjaci nerijetko osjećaju pritisak zbog raznih izazova i kušnji na koje ih stavlja priroda posla. Situacije u kojima se nalaze su nepredvidive, „šalabahteri“ ili naputci kako djelovati u pojedinoj situaciji ne postoje, a nakon određenog vremena stručnjaci se osjećaju kao da u okviru svog formalnog obrazovanju nisu naučili ništa što bi mogli primjeniti u svom radu. Kako im se uglavnom ne nudi mogućnost supervizije, često se snalaze po principu „Uzdaj se u se i u svoje kljuse“, a povratne informacije o svom radu uglavnom dobivaju samo onda kada postoje problemi.

Iako stručnjaci zapravo najviše uče na vlastitom iskustvu i dobroj staroj metodi „pokušaja i pogrešaka“, postoji niz primjenjivih i prije svega djelotvornih strategija koje će im omogućiti kvalitetnu komunikaciju s adolescentom. Pri tome su izuzetno važne vještine uspostave rapora, kako ih mlada osoba ne bi gledala kao „pametnjakovića koji nema pojma kako je njemu“. Kako se često događa da u komunikaciji s adolescentom ostajemo bez argumenata, upotrebom metapitanja postiže se da vas mlada osoba doista sluša i u konačnici prihvaća ili barem razmatra argumente koje im nudite.

Nikada nije kasno da svoj posao pretvorite u izvor zadovoljstva a ne stresa, te da uspješno intervenirate u živote mladih ljudi! NLP tehnike i vještine izuzetno su učinkovite i iz vlastitog iskustva znamo kolika je njihova vrijednost u radu s mladima. Zapamtite: dječji život je poput komada papira na koji svatko ostavlja bilješku.

Supervizija

Supervizija je jedan od neizostavnih oblika skrbi za mentalno zdravlje, metoda osiguranja kvalitete usluga i način poboljšanja kompetencija pomagača. Može se definirati kao osnovni način dobivanja podrške stručnjaku koji ima poteškoća u radu i način dijeljenja odgovornosti koja proizlazi iz rada s klijentima. U pomagačkim profesijama supervizija je neophodna intervencija koja značajno doprinosi osjećaju zadovoljstva i samoefikasnosti.

U radu s ljudima i ljudskim sudbinama, a posebice kada su u pitanju mladi ljudi, stručnjaci se nerijetko osjećaju nesigurno a svoje brige i strahove često nose sa sobom, ne ostavljajući posao tamo gdje mu je mjesto – na poslu.  Zbog složenosti i težine problema  s kojima se susreću u radu s mladima, stručnjaci su podložnijim višestrukom djelovanju različitih izvora profesionalnog stresa i sagorijevanja, te je supervizija nužna kako bi im pomogla u smanjivanju profesionalnog stresa. Podrška, pozitivno okruženje, uvid u problem iz drugog kuta, vrijedne povratne informacije o svom radu, pomoć u otkrivanju i otklanjanju stresa sastavni su dio supervizije.

Cilj supervizije je:

– naučiti sudionike kako prevenirati psihički stres koji im može štetiti

– educirati sudionike za rad u odnosu na specifične probleme klijenta

– educirati sudionike o socioemocionalnim te komunikacijskim vještinama koje su im nužne za rad (poput uspostave rapora i slično)

– omogućiti uvježbavanje različitih uloga i vještina potrebnih u životu

– omogućiti sudionicima da upoznaju i prihvate svoje granice i mogućnosti (npr. nemogućnost

udovoljavanja zahtjevima klijenata zbog objektivnih razloga)

– naučiti sudionike kako da se nose i suočavaju sa verbalnom/fizičkom agresijom klijenata

Cijena: 300,00 kn

Trajanje: 60 minuta

 

Edukacija za stručnjake: Tehnike NLP-a u radu s mladima

U radu s mladim ljudima, čiji period života sam po sebi nosi niz previranja, problema i različitih oscilacija, stručnjaci se nerijetko osjećaju nesigurno a svoje brige i strahove nose sa sobom i unose u rad. Pokazalo se da je upravo u radu s mladima izuzetno bitna uspostava rapora i komunikacija uspostavljena na način da ih se doista čuje, kao i vještine dobrog pregovaranja. Stoga smatramo da je edukacija za stručnjake iznimno važna.

Ukoliko je vaš posao baziran na direktnom radu s mladima te zahtijeva odlične komunikacijske vještine te učinkovite tehnike za rad na promjeni stanja i ponašanja (što vašeg a što njihovog) pridružite nam se na treningu “Tehnike NLP-a u radu s mladima”.

Ovaj je trening namijenjen odgajateljima, socijalnim radnicima, socijalnim pedagozima, psiholozima, pedagozima, psihoterapeutima, psihijatrima te svima onima koji rade s mladim ljudima i žele svoje sposobnosti maksimalno iskoristiti upravo na tom području svog rada.

Voditeljice treninga i same imaju višegodišnje iskustvo u radu s mladima pri čemu su koristile NLP tehnike i uvjerile se u njihovu učinkovitost.

Trening “Tehnike NLP-a u radu s mladima” raspoređen je u četiri modula kroz 4 vikenda (modul: petak od 17:00 do 21:00, subota od 09:30 do 17:30). Održava se u prostoru Centra Budi svoj, Bauerova 19, Zagreb.

Program treninga

 • 1. modul

Razumijevanje mladih:

 • Životne pozicije
 • Komunikacijska petlja
 • Motivirajuća uvjerenja
 • Vještine uspostave rapora (umijeće usklađivanja s klijentom)
 • Sendvič povratne informacije

2. Modul

 Vještine bitne za rad s mladima:

 • Koncept ego stanja
 • Transakcije
 • Dijagram odnosa (Vještine rješavanja konflikata)
 • Postavljanje pitanja (Meta jezični obrasci)
 • Preuokviravanje sadržaja i značaja klijentovih transakcija

3. modul

Tehnike NLP-a za prepoznavanje i rješavanje neželjenih ponašanja i stanja (1. dio):

 • Rješavanje neželjenih stanja i ponašanja uz pomoć submodaliteta
 • Perceptivne pozicije/tehnike na stolicama
 • Pavlovljev refleks i kako ga svrsishodno koristiti u radu s mladima

4. modul

Tehnike NLP-a za prepoznavanje i rješavanje neželjenih ponašanja i stanja (2. dio):

 • Disneyjeva strategija kreativnog rješavanja problema
 • Tehnike za dijagnostiku i identificiranje neželjenih stanja i ograničenja/neurologičke razine
 • Vježba stečenih znanja i vještina

 

Što dobivam s programom „Tehnike NLP-a u radu s mladima“?

 • 48 sati edukacije
 • Pisane materijale
 • Brzu i jednostavnu primjenu naučenog u poslu i svakodnevnom životu
 • Puno primjera iz prakse i puno vježbi
 • Osvježenje tijekom treninga (kave, sokove)
 • Ručak subotom
 • Primjenjive tehnike u radu s klijentima
 • Korištenje teorije transakcijske analize u objašnjavanju pozadine ograničavajućih uvjerenja i ponašanja uopće
 • Kompetentnost u korištenju savladanih tehnika…

 Cijena programa:

Četiri modula: 3.200,00 kn

Za uplate do početka treninga odobravamo 10% popusta (2.880,00 kn)
Moguće je platiti na rate (zadnju ratu potrebno uplatiti do kraja programa).

Kristinino iskustvo

Kada sam počela raditi u jednom domu za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi kao relativno mladi psiholog, susrela sam se s nizom situacija o kojima na fakultetu nismo učili apsolutno ništa. Uzaludno sam tražila, kopala po različitoj literaturi ne bih li negdje pronašla odgovore na sva moja pitanja kojih je svakim danom bilo sve više. No, odgovora nigdje nije bilo. Teorija je bila jedno (i njome sam dobro baratala), no praksa nešto sasvim drugo. To vjerojatno znaju svi koji imaju djecu ili s njima rade.

Sreća je bila ta što je mene rad s mladima izuzetno veselio, a moj entuzijazam su sigurno osjetili i oni. Tako entuzijastično upisala sam i neurolingvističko programiranje, te pritom vrlo skoro dobila odgovore na gotovo sva pitanja, a konkretna znanja i tehnike NLP-a počela sam primjenjivati i u radu s mladima. Nisam mogla vjerovati koliko je zapravo jednostavan put do uspješne komunikacije s njima, kako je doista moguće efikasno razgovarati s njima i postići da nas stvarno čuju (a potom i poslušaju)!

Kako bi pomogli svima onima koji se nalaze u situaciji sličnoj u kojoj sam se nalazila i ja, te kako ne bi uzaludno tapkali po moru knjiga, stručne literature i raznih edukacija koje ne pomažu, odlučili smo svima koji rade s mladima ponuditi niz vještina i tehnika iz područja NLP-a koje su i nama samima koristile i olakšale rad s mladima, te ga učinile efikasnijim.

Kako je jednom rekao Arnold Glascow: „Uspjeh je jednostavan. Učinite pravu stvar, na pravi način, u pravo vrijeme“. A ja bih samo dodala da ćemo vas mi uputiti kako da to učinite. Stoga, pridružite nam se na našem treningu „Tehnike NLP-a u radu s mladima“!

Kristina Bačkonja